- Από τον Thunder
"Δει δή δικτυοπλοειν", μια αρχαία ελληνική φράση που σημαίνει "Πρέπει λοιπόν να πλεύσουμε ανάμεσα από το δίκτυο" - εννοώντας σαν δίκτυο τα πλοία στο λιμάνι και το πως έπρεπε να τα προσπεράσουν για να βγουν στο ανοιχτό πέλαγος.
Σήμερα το "Δικτυοπλοείν" θα μπορούσε κάλλιστα να αντικαταστήσει την ξένη λέξη "surfing" όταν αναφερόμαστε στην περιήγηση του Διαδικτύου. Πρέπει λοιπόν να ψάχνουμε το Internet, να αναζητούμε πληροφορίες και στοιχεία που θα μας βοηθήσουν στην έρευνά μας, να τα διασταυρώνουμε με τη βοήθεια των άπλετων πηγών που μας προσφέρει το World Wide Web, ώστε τελικά να φύγουμε από εδώ έχοντας κερδίσει κάτι... πνευματική ικανοποίηση!
Εδώ θα βρίσκετε χρήσιμες διευθύνσεις σελίδων τις οποίες εκατομμύριοι netizens χρησιμοποιούν καθημερινά ώστε να βρουν ενημερωτικές πληροφορίες. Η ποικιλία είναι το παν! Δεν υπάρχει μόνο μία σελίδα για το ίδιο θέμα, αλλά εδώ θα λάβετε το έναυσμα να συνεχίσετε την έρευνά σας με όρεξη και ένα χαμόγελο επιτυχίας.
Αν ψάχνω έναν τεχνικό όρο;
Αν θέλω να δω τι σημαίνουν κάποια αρχικά που άκουσα;
Δε θέλω μόνο κείμενο.
Ψάχνω και σχετικές φωτογραφίες ή αρχεία ήχου.
Αρχικά συνειδητοποιούμε που βρισκόμαστε. Στο World Wide Web του Διαδικτύου. Μια απέραντη βιβλιοθήκη με πληροφορίες από όλο τον κόσμο. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τραβήξουμε το κατάλληλο βιβλίο.
Στην αρχή υπήρχε το χάος. Μετά έγινε το ARPAnet. Στη συνέχεια το πήραν φοιτητές και αφήστε τα... Σήμερα, εν έτη 2000, ο αριθμός των ιστοσελίδων είναι υπερβολικά μεγάλος. Παρόλα αυτά - δυστυχώς - λίγες μόνο περιέχουν αξιόλογες πληροφορίες. Στο Internet, όπως και στην πραγματικό κόσμο, πολλοί προσπαθούν να πουλήσουν κάτι, έτσι λοιπόν πρέπει να μάθουμε πως να αποφεύγουμε τις άχρηστες διαφημίσεις και να επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην έρευνά μας.
Για να μπορέσουν οι χρήστες να βρουν το δρόμο τους ανάμεσα στις τόσες σελίδες, έγιναν οι μηχανές αναζήτησης (search engines). Αυτές χρησιμοποιούν το υλικό που έχουν στη μνήμη τους και μας εμφανίζουν τους συνδέσμους που μπορεί να μας ενδιαφέρουν.
Εμείς αντί να πάμε μόνο σε μία search engine ή σε πολλές ξεχωριστά, θα χρησιμοποιήσουμε μία που ψάχνει σε πολλές συγχρόνως. Αυτό είναι ένα προσόν του Meta Crawler(R), το οποίο ψάχνει τις λέξεις που του δίνουμε σε διάφορες εταιρίες αναζήτησης σελίδων και μας παρουσιάζει τα τελικά αποτελέσματα.
Βήμα πρώτο :
Βάζουμε τη λέξη κλειδί για την έρευνά μας
Βήμα δεύτερο :
Η σελίδα μας λέει ποιες μηχανές αναζήτησης αποκρίθηκαν και τι βρήκαν
Βήμα τρίτο :
Ο Metacrawler μας εμφανίζει όλα τα αποτελέσματα της έρευνάς μας
Συμβαίνει, ειδικά όταν ψάχνουμε για όρους που βρίσκουμε συχνά στο Διαδίκτυο. Αν λοιπόν έχουμε μια συγκεκριμένη ερώτηση υπάρχει το Ask Jeeves(R) το οποίο έχει πολλές έτοιμες ερωτήσεις και απαντήσεις στη μνήμη του, με τα σχετικά links. Αυτή η σελίδα σε συνεργασία με πολλές άλλες μικρότερες εταιρίες έχουν μια από τις πιο εύχρηστες μηχανές αναζήτησης online πληροφοριών.
Πρώτα κάνουμε την ερώτησή μας, όπως θα ρωτούσαμε κάποιον που ήξερε
Στη συνέχεια μας δείχνει τις ερωτήσεις που μπορεί να απαντήσει και εμείς επιλέγουμε αυτή που θέλουμε
Παρόλα αυτά μπορούμε να ψάξουμε και στο AltaVista(R) σε στυλ ερωτήσεων
Ρωτάμε ό,τι θέλουμε να μάθουμε...
...και αν είμαστε τυχεροί θα ξέρει την απάντηση
Γι' αυτό το λόγο υπάρχει η σελίδα What Is(R) στην οποία μπορούμε να βρούμε χιλιάδες επεξηγήσεις τεχνικών όρων και αρκτικόλεξων που συχνά συναντούμε on-line kai off-line. Με εύχρηστο ευρετήριο λέξεων και αρκετά μεγάλη και ενημερωμένη database.
Του δίνουμε τα αρχικά ή τον τεχνικό όρο που δε γνωρίζουμε...
...και εκείνο βρίσκει την μετάφραση και μας επεξηγεί τι ακριβώς είναι
Ένα από τα πιο γνωστά μέρη αναζήτησης multimedia υλικού, είναι το AltaVista(R) όπου έχει ειδική κατηγορία για φωτογραφίες ή αρχεία ήχου, ακόμα και κινούμενης εικόνας. Πολύ χρήσιμο, ειδικά για εκείνες τις καλοφτιαγμένες εργασίες και παρουσιάσεις.
Μπορούμε να επιλέξουμε έναν άλλο κατάλογο εκτός από το απλό text search.
Αν απλά ψάχναμε μια πληροφορία τότε έχουμε εκπληρώσει τον στόχο μας. Όμως αν θέλουμε να κρατήσουμε κάποια γραπτά δεδομένα στον υπολογιστή μας θα πρέπει πρώτα να λάβουμε υπ' όψη τα πνευματικά δικαιώματα του συγγραφέα. Σίγουρα δε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κείμενο που δεν έχουμε γράψει οι ίδιοι. Παρόλα αυτά μπορούμε είτε να το συμπεριλάβουμε σε κάποια εργασία μας σαν επιπρόσθετο σχόλιο - αναφέροντας το όνομα του συγγραφέα και από που προήλθε το κείμενο - είτε απλά να το κρατήσουμε χωρίς να το χρησιμοποιούμε, απλά σαν υπενθύμιση.
Σχεδόν σε κάθε σελίδα μπορούμε να δούμε τη σχετική αναφορά προστασίας των κειμένων και εικόνων της σύμφωνα με το νόμο του κράτους και άλλους διεθνείς νόμους. Η σχετική υπενθύμιση μπορεί να βρεθεί συνήθως στο χαμηλότερο σημείο της σελίδας.
Αυτό ήταν ένα είδος προσέγγισης των on-line πληροφοριών. Αισθανθείτε τον Παγκόσμιο Διαδικτυακό Ιστό σαν μια ήσυχη βιβλιοθήκη που συνέχεια ανανεώνεται, έτοιμη να μοιραστεί πάρα πολλά μαζί σας. Εξερευνήστε τη! Μέχρι το επόμενο τεύχος, Thunder, over and out...