Τίτλος Αφιερώματος: Τα Ελληνικά Ηλεκτρονικά Περιοδικά και Σχολιαστικές Στήλες
Μήνες Δημιουργίας: Φεβρουάριος - Μάρτιος 2000
Δημιουργός: Thunder
Περιεχόμενα : S.N.A.F.U. - Black Hole (Rat_Trap) - Το E-mail της Κυριακής - Λάσπη (η) - The Hack.GR Gazette - Περιοδικό - FreeStuff E-zine - E.E.X.I.'s E-zine - ΝΥΓΜΑ - Αεροβάτες - Εδώ Ελλάδα - Ε.Ε.Ε.Α. - Ο Υπόκοσμος Του Internet - Κυβερνογράφοι
Το Διαδίκτυο... ένας απέραντος -πια- κόσμος που καθημερινά αλλάζει μορφή και μέγεθος. Καθώς όλοι θέλουν να δοκιμάσουν τη "μαγεία" των ελεύθερων πληροφοριών, κάποιοι προτίθενται να τις κρίνουν ενώ άλλοι να τις διαθέσουν. Εκεί εμφανίζονται οι σχολιαστικές λίστες και τα ηλεκτρονικά περιοδικά, τα όποια με την δικτυακή τους παρουσία προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν και να αφυπνίσουν τους ηλεκτρονικούς πολίτες, ώστε να μπορέσουν να πάρουν σωστή θέση απέναντι στα διάφορα θέματα που προκύπτουν, βασιζόμενοι σε έγκυρες - και έγκαιρες - πληροφορίες.
Παρακάτω θα βρείτε μία λίστα με τα Ελληνικά E-Zines και Commentary Lists τα οποία γνωρίζουμε. Σαφώς υπάρχουν και άλλα τα οποία μπορείτε να βρείτε ψάχνοντας το WWW. Εμείς διεξήγαμε μια μικρή έρευνα ώστε να δούμε το παρελθόν και το παρόν της "Ελληνικής σχολιαστικής σκηνής".
Σχολιαστικές Στήλες |
Ειδική Αναφορά |
Ηλεκτρονικά Περιοδικά |
Σύντομη Αναφορά |
Δημιουργός: Γρηγόρης Μηλιαρέσης
Διεύθυνση: http://w4u.eexi.gr/~grigor42/
Κατάσταση: ΑΝΕΝΕΡΓΗ
Μία από τις πιο διαδεδομένες στήλες στο Ελληνικό Διαδίκτυο, το S.N.A.F.U. (Situation Normal, All Fucked Up) είναι η απόφαση ενός δημοσιογράφου να σχολιάσει όσα για οποιονδήποτε λόγο μένουν ασχολίαστα. Ο Γρηγόρης Μηλιαρέσης συνδύασε τις γνώσεις του από html και το ταλέντο του στο γράψιμο, προσφέροντας μας επί 2,5 χρόνια μία φωνή που θα μας συμπαραστεκόταν όταν αποφασίζαμε να κάνουμε κι εμείς τη δικιά μας μικρή επανάσταση.
Από τις 9 Φεβρουαρίου του 1997 μέχρι και τις 2 Σεπτεμβρίου του 1999, το S.N.A.F.U. ανανεωνόταν τακτικά μία φορά την εβδομάδα, όμως, όπως αναφέρει ο ίδιος ο δημοσιογράφος στην τελευταία του καταχώρηση, "οι αλλαγές έρχονται και επηρεάζουν τους πάντες". Έτσι τώρα, η στήλη με το επαναστατικό ύφος ενός ατόμου έτοιμου να αντισταθεί σε οτιδήποτε δολερό και ανήθικο, είναι ένα κομμάτι διαδικτυακής ιστορίας που ξαποσταίνει στους server της ΕΕΧΙ (Ένωση Ελλήνων Χρηστών Internet).
Πραγματικά αξίζει το χρόνο που θα αφιερώσετε για να διαβάσετε το αρχείο της.
Δημιουργός: NetHead
Διεύθυνση: http://www.hack.gr/black_hole/
Κατάσταση: ΑΝΕΝΕΡΓΗ
Η στήλη Black Hole (a.k.a. Rat_Trap) είναι σε πολλούς γνωστή από το περιοδικό .net στο οποίο φιλοξενούταν για πολλούς μήνες. Ο σκοπός της ήταν όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο δημιουργός στη σελίδα του "να διατηρήσουμε την ιδέα με την οποία δημιουργήθηκε το Internet άσπιλη από συμφέροντα και να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες του Δικτύου να διατηρήσουν τον ενεργό τους ρόλο και να μην καταντήσουν παθητικοί δέκτες των εξελίξεων...".
Με αυτά τα ευγενή κίνητρα, η λίστα από τον Ιούνιο του 1997 μέχρι και τον Οκτώβριο του 1998 ενημέρωνε τους αναγνώστες σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα της πληροφορικής, ειδικότερα εκείνες που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από το φως της δημοσιότητας. Τώρα πια, η στήλη με τα δύο ονόματα και τους ανώνυμους συντάκτες αναπαύεται στο server του hack.gr ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση στις παλιές της αποκαλύψεις και δόξες.
Αποτελεί ένα χρήσιμο αρχείο για να μην ξεχνάμε τα παλιά καθώς κοιτάμε να καινούργια
Δημιουργός: Νίκος Δήμου
Διεύθυνση: http://www.ndimou.gr/email.html
Κατάσταση: ΕΝΕΡΓΗ
Το e-mail της Κυριακής είναι μια σχολιαστική στήλη που δημοσιεύεται μέχρι και σήμερα συγχρόνως στην εφημερίδα το Έθνος της Κυριακής και στη διαδικτυακή προσωπική σελίδα του συγγραφέα Νίκου Δήμου. Σκοπός της είναι να σχολιάσει τα θέματα που μας απασχολούν κάθε περίοδο, ανεξαρτήτου τύπου και μορφής.
Ο συγγραφέας, γνωστός για τα έργα και τα άρθρα του, παίρνει κάποια προσωπική θέση απέναντι στα θέματα της καθημερινότητας και αφήνει τους αναγνώστες να σχηματίσουν τη δική τους γνώμη, ώστε να μπορούν να την υποστηρίξουν και να τη χρησιμοποιήσουν όταν έρθει η σειρά τους να τα αντιμετωπίσουν. Από την Κυριακή 14 Ιουνίου του 1998, μέχρι και σήμερα αρχές του 2000, συνεχίζει το σημαντικό έργο της αφύπνισής των πολιτών.
Μία στήλη που σίγουρα αξίζει να δείτε αφού την υπογράφει ένας τόσο αξιόλογος συγγραφέας.
Δημιουργοί: Θεόφιλος Volteros Παπαδόπουλος, Γιάννης Yanko Δημητρόπουλος, Αλέξανδρος Zakman Ζάκκας
Διεύθυνση: http://www.forthnet.gr/laspi/
Κατάσταση: ΕΝΕΡΓΗ
Η "Λάσπη" είναι η απόφαση κάποιων φίλων να παρουσιάσουν ένα κωμικό περιοδικό που θα μας έκανε να γελάσουμε με τα αστεία και το τρελό χιούμορ του. Σίγουρα τα κατάφεραν αφού τώρα πια είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα ελληνικά e-zine.
Στην ύλη του θα βρείτε 7 τεύχη γεμάτα πετυχημένα αστεία και κάθε είδους κωμικοτραγική ιστορία που σίγουρα θα σας κάνουν να γελάσετε, μαζί με ένα επιπλέον ένθετο που ονομάζεται "LoKaL BaSS". Είναι πολύ ευτυχές το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που θέλουν να βλέπουν τους άλλους να διασκεδάζουν χωρίς να κερδίζουν οι ίδιοι οικονομικά από αυτό.
Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε το 1996 και συνεχίζει μέχρι και σήμερα παρά τις διακοπές που έχουν κάνει κατά καιρούς. Το 8ο τεύχος βγήκε πρόσφατα και μπορείτε να το βρείτε στη σελίδα του περιοδικού που υπάρχει ακόμα στο server της Forthnet.
Αν θέλετε να χαλαρώσετε και να ξεχαστείτε έστω και για λίγο, σίγουρα πρέπει να το επισκεφτείτε.
Δημιουργοί: Κώστας Χριστογιάννης, Ηλίας Φωτόπουλος και συνεργάτες
Διεύθυνση: http://www.hack.gr/gazette/
Κατάσταση: ΕΝΕΡΓΗ
Η "Hack.gr Gazette" είναι μία on-line εφημερίδα που έχει σαν αντικείμενό της τους υπολογιστές και ό,τι έχει να κάνει με αυτούς. Ανήκει στους κατόχους του hack.gr, μιας σελίδας που ασχολείται με θέματα ηλεκτρονικής ασφαλείας, οι οποίοι και την ανανεώνουν τακτικά.
Όταν ξεκίνησε πριν από 2 περίπου χρόνια, κανείς δε φανταζόταν τη λαμπρή εξέλιξή της. Σήμερα, εκτός από πολλά χρήσιμα και ενημερωτικά άρθρα, έχει δημιουργήσει και δύο ειδικούς τομείς, το eXtra και το Fora. Στο eXtra μπορούμε να βρούμε ενδιαφέροντα άρθρα από αναγνώστες της εφημερίδας ενώ στο Fora υπάρχει ένα αξιόλογο Forum συζητήσεως, όπου πάλι οι αναγνώστες μπορούν να εκθέσουν δημόσια τις απόψεις τους και να λάβουν άμεσα απάντηση από άλλους.
Η Gazette ξεκίνησε στις αρχές του 1998 και από τότε συνεχίζει ασταμάτητα το σημαντικό έργο της πληρέστατης και αντικειμενικής πληροφόρησης. Αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι του hack.gr και είναι ένα από τα πιο αξιόλογα δείγματα ελληνικής διαδικτυακής ενημέρωσης.
Αν ψάχνετε για έγκυρη και άμεση πληροφόρηση, είναι το κατάλληλο μέρος.
Δημιουργός: Στράτος Μωραΐτης
Διεύθυνση: http://www.periodiko.gr/
Κατάσταση: ΕΝΕΡΓΗ
Το "Περιοδικό" είναι μια αξιόλογη προσπάθεια του Στράτου Μωραΐτη να δημιουργήσει ένα ελληνικό on-line χώρο όπου μπορούμε να βρούμε τα τελευταία νέα σχετικά με τα PC, μαζί με πολλές άλλες πληροφορίες. Αυτός μαζί με το φίλο του Ζήση Παπαγεωργίου στα γραφικά, έχουν δημιουργήσει ένα πολύ χρήσιμο e-zine.
Είναι ένα από τα πιο καινούργια ελληνικά περιοδικά και χάρη στην όρεξη και ακούραστη προσπάθεια του δημιουργού και βασικού αρθρογράφου του, mostra (Moraitis Stratos), εξελίσσεται στο πιο έγκυρο και επίκαιρο σημείο πληροφόρησης σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.
Από τον Οκτώβριο του 1999 το periodiko.gr μοιράζεται ελεύθερα τις γνώσεις του μαζί μας και εξελίσσεται συνεχώς, προσθέτοντας νέους τομείς που το βοηθούν να καλύπτει περισσότερα θέματα. Έχει πολύ εύχρηστο περιβάλλον και αντιπροσωπεύει το στυλ της εύκολης και άμεσης πληροφόρησης που προωθείται από το Διαδίκτυο.
Ένα μέρος που μπορείτε να επισκέπτεστε πολύ συχνά και να βρίσκετε συνεχώς νέο υλικό.
Δημιουργός: Γιάννης Σκλάβος
Διεύθυνση: http://www.freestuff.gr/emagazine/
Κατάσταση: ΕΝΕΡΓΗ
Το "FreeStuff Electronic Magazine" είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που ανήκει στον ιδιοκτήτη του FreeStuff.gr και έχει σαν σκοπό του την ενημέρωση και την διδαχή νέων τεχνικών πάνω στην κατασκευή και προώθηση ηλεκτρονικών σελίδων.
Ακόμα δεν έκλεισε ένα χρόνο on-line παρουσίας και έχει πολλά τεύχη γεμάτα χρήσιμες πληροφορίες. Εκεί μπορούμε να βρούμε νέα από το Διαδίκτυο αλλά και κάποια βοηθήματα σχετικά με τη δημιουργία ιστοσελίδων. Ο Γιάννης Σκλάβος είναι ο δημιουργός του domain FreeStuff.gr όπως επίσης και του περιοδικού αυτού. Είναι ο κύριος αρθρογράφος αλλά μερικές φορές χρησιμοποιεί και άρθρα αναγνωστών. Ο γενικότερος σκοπός του είναι να παρουσιάσει τη "φιλική πλευρά του "ελεύθερου" Internet", δηλαδή όλα τα μέρη που μπορούμε να βρούμε δωρεάν υπηρεσίες.
Από τις αρχές Ιουνίου του 1999, το ηλεκτρονικό περιοδικό του FreeStuff συμμετέχει στην προώθηση των ελεύθερων και παγκόσμιων πληροφοριών. Αυτή η προσωπική προσπάθεια του δημιουργικού webmaster έχει εξελιχθεί σε σελίδα σταθμό για τους έλληνες netizens.
Είναι ευτυχές που υπάρχουν τέτοιες οργανωμένες προσπάθειες στον Ελληνικό χώρο.
Δημιουργοί: Δημήτρης Ανδρεάδης, Βασίλης Γκόγκος, Γιώργος Επιτήδειος, Μιχάλης Λίλος, Γρηγόρης Μηλιαρέσης , Βασίλης Τερζόπουλος
Διεύθυνση: http://www.eexi.gr/zine/eexizine.html
Κατάσταση: ΑΝΕΝΕΡΓΗ
Η προσπάθεια κάποιων χρηστών της ΕΕΧΙ ('Ενωση Ελλήνων Χρηστών Internet) να δημιουργήσουν ένα e-zine, η οποία σταμάτησε από το πρώτο κιόλας τεύχος που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1995. Στα ονόματα των αρθρογράφων θα αναγνωρίσετε και εκείνο του δημιουργού του S.N.A.F.U., Γρήγόρη Μηλιαρέση, όπως και του γνωστού Γιώργου Επιτήδειου.
Δημιουργοί: Φοιτητές του Ε.Μ.Π.
Διεύθυνση: http://www.ece.ntua.gr/nygma/
Κατάσταση: ΑΝΕΝΕΡΓΗ
Το "ΝΥΓΜΑ" είναι η δημοσιογραφική προσπάθεια κάποιων φοιτητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνίου, περασμένη σε ιστοσελίδες. Από το 1996 μέχρι και τα τέλη του 1998 εκδόθηκαν περίπου 33 τεύχη που περιείχαν σκέψεις και απόψεις αναγνωστών και εκδοτών.
Δημιουργοί: Φοιτητές της Νομικής Αθηνών
Διεύθυνση: http://users.compulink.gr/bigmouth/
Κατάσταση: ΑΝΕΝΕΡΓΗ
Το περιοδικό "Αεροβάτες" είναι ένα πραγματικό περιοδικό το οποίο εκδίδεται από τους φοιτητές της Νομικής Σχολής Αθηνών, αλλά ο χρήστης της Compulink, Bigmouth, αποφάσισε να παρουσιάσει μερικά τεύχη του και στο Διαδίκτυο. Για ένα περίπου χρόνο η σελίδα ανανεωνόταν τακτικά και έτσι τώρα μπορούμε να βρούμε αρκετά κείμενα γεμάτα φιλοσοφικές ανησυχίες.
Δημιουργοί: The M-Journey Group
Διεύθυνση: http://www.mjourney.com/digest/
Κατάσταση: ΑΝΕΝΕΡΓΗ
Το περιοδικό "Εδώ Ελλάδα" ήταν μία προσπάθεια της ομάδας Magical Journey να δείξει κάποιους τομείς της χώρας μας που δεν κάλυπτε η υπόλοιπή τους σελίδα. Παρόλα αυτά, δεν ενισχύθηκε αρκετά, με αποτέλεσμα να έχει πολύ μικρό χρόνο ζωής. Το παράδοξο είναι ότι το Forum του περιοδικού συνεχίζει να αναπτύσσεται από χρήστες που μπαίνουν για να δουν το μικρό αρχείο της. Η ιστοσελίδα υπάρχει επίσης και σε ελληνικό domain.
Δημιουργοί: Ε.Ε.Ε.Α.
Διεύθυνση: http://www.eeea.gr/
Κατάσταση: ΕΝΕΡΓΗ
Η Ε.Ε.Ε.Α. (Ελληνική Εταιρεία Ευρωπαϊκών Αναλήψεων) αποτελεί ένα ξεχωριστό είδος ελληνικού e-zine. Είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 1996, με αρχικό σκοπό της την προώθηση του λειτουργικού συστήματος Linux στην ελληνική αγορά. Η ομάδα αυτή απαρτίζεται από 2 μέλη της HEL.L.U.G. (Hellenic Linux Users Group) και πολλούς άλλους ανθρώπους που έχουν μεν χαλαρή σχέση με τους υπολογιστές αλλά πολύ χιούμορ και όρεξη για συνεισφορά.
Σήμερα η Ε.Ε.Ε.Α. έχει δικό της domain, πολλά μέλη και μεγάλη φαντασία. Υποστηρίζουν πως τώρα πια, εκτός από την ψυχολογική τόνωση του ελληνικού αγοραστικού κοινού υπέρ του Linux, στοχεύουν και στην καταγραφή οποιονδήποτε ασυναρτησιών και παραλόγων, οι οποίες τις περισσότερες φορές είναι τόσο ασήμαντες που παραβλέπονται από ένα βιαστικό αναγνώστη.
Μετά από εκτενή ανάγνωση του περιεχομένου, πιστεύουμε πως έχουν πετύχει όλους τους σκοπούς τους και συνεχίζουν το έργο τους με την ίδια και ακόμη περισσότερη τρέλα από όταν το ξεκίνησαν. Στην ύλη του θα βρείτε πολλά αστεία και μη άρθρα, αλλά και κάποιες ξεχωριστές στήλες για το Linux. Επίσης υπάρχει το πρώτο - και τελευταίο - τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού DATUM, το οποίο δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 1998.
Στις αρχές του μήνα Φεβρουαρίου του 2000, βελτίωσαν το design της σελίδας και έτσι τώρα έχει γίνει πιο εύχρηστη. Μάλιστα το αφιέρωμά μας συνέπεσε με αυτή τους την αλλαγή και η σελίδα τους "έκλεισε" για μερικές ημέρες, επειδή όπως υποστήριξαν τους ανακάλυψε κάποιο e-zine και ήθελε review - προφανώς δεν τα πάνε καλά με τη δημοσιότητα...
Εμείς τους συμπεριλάβαμε στο αφιέρωμα αυτό, σαν δείγμα αλληλοσυμπαράστασης και υποστήριξης, μεταξύ Ελληνικών αφιλοκερδών προσπαθειών. Απολαύστε το χιούμορ και τη δημιουργικότητα της σελίδας τους - πριν αποφασίσουν να την ξαναρίξουν...
Δημιουργοί: ?
Διεύθυνση: -
Κατάσταση: ΑΝΕΝΕΡΓΗ
Ο "Υπόκοσμος του Internet" ήταν μια ομάδα ατόμων, "μέσα" στα ελληνικά δρώμενα των υπολογιστών που με την ατάκα "Δεν τους ζηλεύουμε, τους ρεζιλεύουμε", δεν άφηνε τίποτα ασχολίαστο. Από το πρώτο έως το τελευταίο τεύχος, η ομάδα του IUWORLD έκανε ανώνυμες αλλά ανοιχτές επιθέσεις προς τους πάντες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει 3 φορές διεύθυνση - λόγω παραπόνων και ανωτέρας βίας - με τελική κατάληξη, να σταματήσει να ανανεώνεται το καλοκαίρι του 1998 όπως επίσης και να κλείσει το τελευταίο της website το Φεβρουάριο του 2000.
Παρόλο που δεν ξέρουμε ποιοι κρύβονταν πίσω από τα αιχμηρά Editorial και τα "ψαγμένα" Focus, τώρα πια είναι ένα κομμάτι διαδικτυακής ιστορίας που άφησε πίσω του πολλούς θυμωμένους admins και μερικά σύντομα αφιερώματα σε άρθρα παρόμοια με αυτό εδώ. Όσο διήρκεσε μας έδωσε κάτι να λέμε όποτε θέλαμε να κατηγορήσουμε κάποιο παροχέα υπηρεσιών, αλλά και πολλές χρήσιμες backstage πληροφορίες.
Λίγο πριν κλείσει εντελώς, ο μετρητής της αρχικής σελίδας έδειχνε λίγο περισσότερο από 17.000 επισκέψεις. Όσοι γνώριζαν την ύπαρξή του, πήγαιναν και ξαναπήγαιναν εκεί για να δουν μήπως βγήκε καινούργιο τεύχος ή κάποιο extra αφιέρωμα. Ο τελικός απολογισμός ήταν 9 τεύχη και ένας Καζαμίας'98 (!!), γεμάτα αιχμές και υπονομεύσεις.
Σημαντική συνεργάτιδα της ομάδας ήταν και η Κουτσομπόλα της πιάτσας, η οποία είχε τις δικές της πηγές και απόψεις για όλους και για όλα. Χαρακτηριστικά αναφέρει στο τελευταίο τεύχος: "Επιτέλους, Τέλος...!". 'Ίσως αν ξαναβρούν όρεξη, κίνητρα και υλικό, να συνεχίσουν την προσπάθεια - όμως κατά τη γνώμη μας "μην κρατήσετε την αναπνοή σας".
Καλά ήταν όσο κράτησε όμως αν θελήσουν να συνεχίσουν αυτό τους το έργο, θα πρέπει να έχουν γερή επιχειρηματολογία και όχι να κρύβονται πίσω από το λογότυπό τους, πετώντας "φωτιά" προς όλες τις κατευθύνσεις. Κανείς δε θα μπορούσε να τους σταματήσει τότε...
Δημιουργός: Αλέξανδρος Μπούκουρης
Διεύθυνση: http://www.kybernografoi.gr/
Κατάσταση: ΑΝΕΝΕΡΓΗ
Το διαδικτυακό περιοδικό "Κυβερνογράφοι" ξεκίνησε σαν ιδέα μέσα από μία συζήτηση 5 ατόμων που ήθελαν να εκφράσουν τις απόψεις τους και τη δυσφορία τους απέναντι στο λανθασμένο δρόμο που είχαν πάρει τα Μ.Μ.Ε. Έτσι, η παρέα των παιδιών από τη HOL (Hellas On-Line) σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα e-zine - το πρώτο Ελληνικό όπως υποστηρίζουν - το οποίο θα έθιγε καθημερινά θέματα και προβλήματα ενώ συγχρόνως θα διασκέδαζε και ενημέρωνε το αναγνωστικό κοινό.
Την πρώτη μέρα του Σεπτεμβρίου, εν έτη 1995 - μετά από περίπου 3 μήνες προετοιμασίας - εκδόθηκε το πρώτο τεύχος σε ένα club page της HOL. Ακολούθησαν άλλα 13, πριν σταματήσει τον Οκτώβριο του 1998. Μέσα σε 3 χρόνια ο Αλέξανδρος Μπούκουρης, που ήταν ο εκδότης και η ψυχή του περιοδικού, κατάφερε να δημιουργήσει 14 τεύχη γεμάτα θέματα που ενδιαφέρουν τον καθένα, όπως επίσης να αποκτήσει μεγάλο αναγνωστικό κοινό.
Οι "Κυβερνογράφοι" είχαν μεγάλη επιτυχία και πολλοί έσπευσαν να συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή. Γνωστό όνομα είναι εκείνο του Γιώργου Αναγνωστόπουλου που διατηρούσε τη στήλη "γΕλλΑΣτε on-line" η οποία είχε τα πιο φρέσκα και πετυχημένα ανέκδοτα. Γνωστός από την e-mail list του με το όνομα "GRhl" (Greek Humor List), κατάφερνε να βρίσκει και να δημοσιεύει αστεία που θα έφερναν το γέλιο στο στόμα του καθενός.
"Παρακλάδια" του περιοδικού είναι τα e-zine "Δρόμοι", της Λίνας Μαλέσκου και "C.O.W." (City On the Web), του Άγγελου Δαμουλιανού. Αυτά τα δύο τέως μέλη των "Κυβερνογράφων", έφυγαν για να ξεκινήσουν δικά τους ηλεκτρονικά περιοδικά τα οποία όμως δείχνουν να έχουν επίσης σταματήσει την έκδοση νέων τευχών εδώ και καιρό.
Το γιατί σταμάτησε χωρίς προειδοποίηση να εκδίδεται πιστεύουμε πως μπορούμε να το φανταστούμε βασισμένοι στα τελευταία editorial του περιοδικού. Όπως λέει ο ίδιος ο δημιουργός, "αντιμετώπιζαν σημαντικά προβλήματα με τους server και τα script ενώ υπήρχε έλλειψη χρόνου και τακτικού υλικού". 'Ετσι τον τελευταίο 1,5 χρόνο δεν έχει βγει 15ο τεύχος αλλά σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το περιοδικό θα εκδώσει νέο τεύχος μιας και δε θα ήθελε να απογοητεύσει όλους εκείνους που το παρακολούθησαν όλα αυτά τα χρόνια.
Είναι πολύ θετικό το ότι η προσπάθεια αυτού του ατόμου και των συνεργατών του πέτυχε και βρήκε τόσο μεγάλη ανταπόκριση. Μας δείχνει ότι η δικτυακή κοινότητα όντως έχει άποψη και τείνει να εργαστεί αφιλοκερδώς για κάτι στο οποίο πιστεύει. Δίνει κουράγιο σε άλλα άτομα να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν κάτι παραπλήσιο, γιατί το Internet χρειάζεται ανθρώπους με άποψη και όρεξη για δημιουργία χωρίς οικονομικά οφέλη.
Αυτή ήταν μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, με ελπίδα για το μέλλον. Κάθε φορά που κάποιος δικτυακός πολίτης, ο οποίος έχει κάτι αξιόλογο να πει, ξεκινάει μια τέτοια προσπάθεια, πραγματικά μας κάνει να χαιρόμαστε και να αισιοδοξούμε για την εξέλιξη του Ελληνικού Διαδικτύου.
Περί πνευματικών δικαιωμάτων: Τα λογότυπα των περιοδικών που περιέχονται σε αυτό το html ΔΕΝ είναι κατασκευής μας, αλλά ανήκουν στους σεβαστούς δημιουργούς τους.
Περί συνδέσμων: Περισσότερα links για ελληνικά ηλεκτρονικά περιοδικά θα βρείτε σε μηχανές αναζήτησης όπως ο RoBBy και το IN.