- Από τον Thunder
Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Hack.gr Gazette στον τομέα eXtra, σαν άρθρο αναγνώστη με τον τίτλο "Ode to the Internet". Εδώ θα το βρείτε μαζί με σύντομη επεξήγηση τεχνικών όρων που προστέθηκε αργότερα από τον συγγραφέα.
Το Internet... ένα μέρος που φτιάχτηκε από ανθρώπους για ανθρώπους. Σίγουρα εκείνοι οι Αμερικάνοι στρατηγοί του Β Παγκοσμίου Πολέμου δεν περίμεναν πως η απλοϊκή τους ιδέα για μεταφορά κρυπτογραφημένων μηνυμάτων θα είχε τόση επιτυχία και τόσο λαμπρό μέλλον.
Το Διαδίκτυο δεν είναι τέλειο, όπως και οι άνθρωποι δεν είναι τέλειοι. Είναι κάτι κοινόχρηστο και δημόσιο, που σημαίνει πως όλοι έχουν πρόσβαση αν το θελήσουν και πιστεύω πως αυτό ήθελαν να επιτύχουν και οι πρώτοι προγραμματιστές των GUI Applications*: να φτιάξουν κάτι προσιτό σε όλους.
Όπως ο κόσμος που ζούμε αποτελείται από μια πληθώρα ατόμων, μυαλών και απόψεων, έτσι και το Internet. Οι δικτυακοί πολίτες διαφέρουν ο ένας από τον άλλο επειδή δεν έχουν όλοι τις ίδιες γνώσεις και αντιλήψεις, πράγμα ευτυχές μιας και έτσι γίνονται οι σωστές και ολοκληρωμένες συζητήσεις.
Στην πραγματικότητα όμως, το Διαδίκτυο διαφέρει σε κάτι από το γνωστό μας καθημερινό κόσμο. Είναι "αποστειρωμένο" από πλευράς ρεαλισμού, αυθορμητισμού και πραγματικότητας. Κάποιος μπορεί επί ώρες να κάτσει μπροστά σε μία οθόνη, on-line*, ψάχνοντας το WWW* ή μιλώντας με άτομα που δεν ξέρει - και πιθανότατα ποτέ δε θα γνωρίσει - στο I.R.C.*, αλλά ακόμα και να συμμετάσχει σε πολλές άλλες δραστηριότητες, χωρίς να κουνηθεί ένα εκατοστό από τη θέση του... και αυτό που κάνει θα του αρέσει. Είτε επειδή βρήκε αυτό που έψαχνε στο δικτυακό ιστό - και ακόμα περισσότερα, είτε επειδή βρήκε καλή παρέα στο chat* που επέλεξε, παρέα που αισθάνεται όπως και ο ίδιος, είτε επειδή αισθάνεται πως ξεφεύγει έστω και για λίγο από τη μιζέρια και την αποσύνθεση του "πραγματικού κόσμου".
"Και τι θα έχει καταφέρει;" πολλοί θα ρωτήσουν. Είναι θέμα ψυχικής και πνευματικής ικανοποίησης. Είναι κάτι που δε μπορεί να σου προσφέρει ο τόπος του χώματος και της σκόνης, του χρήματος και της απάτης. Είναι ένα μέρος που προϋποθέτει κάποιες βασικές γνώσεις πριν σου επιτραπεί η είσοδος, γνώσεις που αποκτιούνται, δε μαντεύονται, αλλά όταν καταλάβεις την "ιδέα", θα χαρείς που προσπάθησες και ενδιαφέρθηκες γιατί κατάφερες να χειριστείς κάτι καινούργιο. Αυτήν την "ιδέα" αναζητούν όλοι, μέχρι να την κατακτήσουν.
Η δικτυακή μας κοινότητα καθημερινά αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς μέχρι την ημέρα που όλοι θα έχουν δοκιμάσει τη γεύση των ελεύθερων πληροφοριών. Κανείς δε μπορεί να τη δαμάσει, ούτε να την περιορίσει, πόσο μάλλον να την κατακρίνει αφού όπως και να το κάνουμε, είμαστε όλοι ίδιοι, ένα IP* ανάμεσα στα άλλα. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει ισοπέδωση αφού το πνευματικό επίπεδο του καθενός φαίνεται από τα λόγια και τις πράξεις του, λόγια που σκέφτεται πριν πει - πριν πατήσει το Enter* - και πράξεις που τον αντιπροσωπεύουν όχι μόνο δικτυακά, αλλά και υλικά.
Στο Internet δεν εφευρίσκουμε ένα νέο εαυτό, απλά αποκαλύπτουμε έναν καταπιεσμένο ήδη υπάρχον, που περίμενε υπομονετικά την κατάλληλη ευκαιρία να εμφανιστεί. Όλες οι πράξεις των netizens* αντικατοπτρίζουν το πραγματικό πρόσωπο της σημερινής παγκόσμιας κοινωνίας. Δεν πρέπει να γελάμε με την κάθε "χακιά"* ούτε να θυμώνουμε με τον επόμενο αθώο nuker*, αλλά πρέπει να σκεφτόμαστε "Γιατί άραγε το έκανε αυτό;" και μόνο τότε, μέσα από λογικές παρατηρήσεις θα φτάσουμε στο τελικό σωστό συμπέρασμα που ίσως να μας δώσει και μια αξιόλογη λύση.
Το καλό με το Διαδίκτυο είναι πως μπορεί να γίνει προσωπικό, δηλαδή μπορεί ο καθένας να μιλήσει στον άλλο και να τον κάνει να καταλάβει αυτά που ο ίδιος εδώ και καιρό έχει διαπιστώσει μέσα από τις εμπειρίες του. Σαν αποτέλεσμα αυτής της πράξης θα έχουμε πολλούς νέους χρήσιμους και συνειδητοποιημένους διαδικτυακούς πολίτες.
Συνοψίζοντας, θα ήθελα να φανεί πόσο υπέροχο είναι το μέρος που βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή, ο σχεδόν Κυβερνοχώρος του Gibson*, "the world of the electron and the switch" του Mentor* και το πόσο μπορούμε να επωφεληθούμε διανοητικά από τις δυνατότητές του, αν απλά ενδιαφερθούμε και νοιαστούμε να δώσουμε στο Διαδίκτυο όλα όσα μας προσφέρει εκείνο ανέκαθεν και απλόχερα. Αγαπάτε αλλήλους, οπουδήποτε...
GUI Application(s): Πρόγραμμα με γραφικό περιβάλλον και εύκολη χρήση
On-line: Συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο
W.W.W.: World Wide Web - Παγκόσμιος Διαδικτυακός Ιστός, σελίδες με πληροφορίες
I.R.C.: Internet Relay Chat - μέρος όπου πολλοί χρήστες μιλάνε μεταξύ τους
Chat: Δωμάτιο του I.R.C. με άτομα των ίδιων ενδιαφερόντων π.χ. #Music
IP: Κάθε χρήστης έχει το δικό του προσωπικό αριθμό όταν είναι συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο π.χ. 127.0.0.1
Enter: Πλήκτρο στον Η/Υ με τη χρήση του οποίου στέλνουμε στο Διαδίκτυο αυτά που έχουμε γράψει στον υπολογιστή μας (στα συνηθισμένα chat και mail applications)
Netizen(s): Από τη λέξη citizen που σημαίνει πολίτης, εδώ διαδικτυακός (net) πολίτης
Χακιά: Από την αγγλική λέξη Hack όπου εδώ σημαίνει "εισχωρώ κάπου χωρίς επίσημη ή φανερή πρόσβαση" (από εκεί και πέρα ο καθένας δρα ανάλογα με το ήθος και τη νοημοσύνη του)
Nuker(s): Άτομα που με τη χρήση ειδικών προγραμμάτων, καταφέρνουν να διακόπτουν τη σύνδεση κάποιου με το Διαδίκτυο, προσωρινά και παρανόμως
Gibson: William Gibson, γνωστός συγγραφέας ιστοριών φαντασίας που καθιέρωσε τον όρο του "Κυβερνοχώρου"
Mentor: Ο συγγραφέας του "The Hacker Manifesto", το οποίο έγραψε τη δεκαετία του '80