Είστε εδώ: Αρχική > Τεύχη > 02 > Το Ξέρατε Ότι...

Το Ξέρατε Ότι... 02

Σε αυτή την καινούργια στήλη του IC μπορείτε να βρίσκετε πληροφορίες που το πιθανότερο είναι να μην έχετε ακούσει ξανά. Ελπίζουμε να την βρείτε εξίσου ενημερωτική με τις υπόλοιπες και περιμένουμε να μας στείλετε δικά σας κείμενα με κάτι ενδιαφέρον που αξίζει να μάθουμε.

 

Το Scroll Lock και το Pause/Break key δεν είναι όσο άχρηστα φαίνονται...

Το Scroll Lock key έχει τις ρίζες του στις τις αρχές του 1970 στα τερματικά IBM/790 και άλλα παρόμοια. Εξ αιτίας της λειτουργίας τους, οι πρώτοι από τους σύγχρονους αυτοί υπολογιστές, όταν έπρεπε να προβάλουν στην οθόνη αποτελέσματα διαδικασιών και εντολών, τα στοιχεία δε σταματούσαν αλλά έρεαν μέχρι τέλους, οπότε ο χρήστης έβλεπε μόνο τις λιγοστές τελευταίες γραμμές. Για να παγώσει η οθόνη μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το πλήκτρο Pause/Break αλλά αυτό θα πάγωνε μαζί με τη συγκεκριμένη διαδικασία και όλες τις άλλες εργασίες που εκτελούσε ο υπολογιστής εκείνη την ώρα. Εκεί ακριβώς φαινόταν η χρηστικότητα του S-Lock.

Η λέξη Scroll, που σημαίνει περγαμηνή, έχει πάρει μια νέα έννοια σαν τεχνικός όρος στους υπολογιστές. Είναι η συνεχόμενη ροή του κειμένου στην οθόνη, ελεγχόμενη τώρα πια. Με το πλήκτρο αυτό "πάγωνε" ο καταρράκτης των γραπτών πληροφοριών αλλά όχι και όλες οι εργασίες του υπολογιστή, οπότε καταλαβαίνετε πόσο χρήσιμο ήταν κάτι τέτοιο σε μια εποχή χωρίς windows. Το Pause/Break παρόλα αυτά είχε την ίδια χρήση σε συστήματα D.O.S., χωρίς να σταματάει όλα τα προγράμματα που τρέχουν, αλλά μόνο το κείμενο.

Αυτές τις λειτουργίες των δύο keys τις βλέπουμε περισσότερο σε παλιά non-gui operating systems και αυτό επειδή όταν βγήκε το πρώτο DOS από την Microsoft, η εταιρία δεν είχε αποκλειστική άδεια με την IBM και μπορούσε να πουλήσει το λειτουργικό της και σε υπολογιστές χωρίς το scroll lock & pause key (π.χ. Tandy 1000), οπότε τα έθεσε εν μέρη σε αχρηστία. Τώρα πια μπορούμε να πούμε ότι σπάνια τα χρησιμοποιούμε και έχουν μείνει για λόγους συμβατότητας. Παρόλα αυτά, κάποια λειτουργικά συστήματα και παιχνίδια, εκμεταλλεύονται την ύπαρξή τους και τα θέτουν σαν κύρια κουμπιά τους (π.χ. BSD \ SCO, Delta Force κλπ.).

 

Ο screen-saver "σώζει" κυριολεκτικά την οθόνη σας!

Η γνωστή σε όλους μας προφύλαξη οθόνης που έχεις τις ρίζες της ακόμη και πριν τα Windows (βλέπε Norton Commander), εκτός από τις ιδιότητες της να διασκεδάζει, να κρύβει το desktop ή ακόμα και να το κλειδώνει με κωδικό, υπάρχει για ένα ακόμη πολύ σημαντικό λόγο.

Screen Saver των MS-Windows(R)

Ο πρωταρχικός σκοπός ενός screen saver ήταν να αποτρέψει το "κάψιμο" μιας εικόνας στο monitor, δηλαδή το να αποτυπωθεί η σταθερή εικόνα που εκπέμπεται, στο φώσφορο του σωλήνα καθοδικών ακτινών της οθόνης, εξ αιτίας της συνεχούς προβολής. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να φθαρεί ο σωλήνας και να μην παρουσιάζει τα σωστά δεδομένα στην οθόνη (εικόνες φαντάσματα). Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, ένας screensaver αλλάζει συνεχώς τα δεδομένα που προβάλλονται ώστε να μη μένει για πολύ η ίδια παγωμένη εικόνα.

Σήμερα, με τις νέες τεχνολογίες στο CRT (Cathode Ray Tube), είναι πολύ δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο εκτός από ειδικές και ακραίες περιπτώσεις (π.χ. μεγάλοι προβολείς παρουσιάσεων). Παρόλα αυτά, η προφύλαξη οθόνης διατηρεί το ψυχαγωγικό στοιχείο της το οποίο αναπτύσσει συνέχεια μαζί με την εξέλιξη των υπολογιστικών γραφικών.