Είστε εδώ: Αρχική > Τεύχη > 02 > Αφιέρωμα

Τα Ελληνικά Δίκτυα I.R.C. και τα χαρακτηριστικά τους

Τίτλος Αφιερώματος: Τα Ελληνικά Δίκτυα I.R.C. και τα χαρακτηριστικά τους
Μήνες Δημιουργίας: Μάρτιος - Απρίλιος 2000
Δημιουργός: Thunder
Περιεχόμενα: Groovy Chat - GrNet - Hellenic Net - Arafin - Kerveros - IRCnet - IN.gr Chat - S.A.E. - H.O.L. - E.E.X.I.

Πρόλογος

Το I.R.C. (Internet Relay Chat) είναι κάθε μέρος όπου οι διαδικτυακοί πολίτες μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους σε "πραγματικό χρόνο", δηλαδή άμεσα, με τη χρήση του πληκτρολογίου τους. Εκεί ανταλλάζουν ιδέες, απόψεις, σκέψεις και βλέψεις τους ή απλά λένε τα νέα της ημέρας. Είναι σαν τον καθημερινό διάλογο που διεξάγετε με τους φίλους σας, με τη διαφορά του ότι πληκτρολογείτε αντί να μιλάτε. Βεβαίως, οι συνομιλητές σας μπορούν να είναι άτομα από όλο τον κόσμο και όχι αναγκαστικά ένας τη φορά, αλλά πολλοί συγχρόνως..

Σε αυτό το αφιέρωμα θα εξετάσουμε τα δίκτυα I.R.C. που έχουν ιδρυθεί στην Ελλάδα και θα αναφερθούμε στα χαρακτηριστικά τους. Καλές συζητήσεις!

 

Περιεχόμενα

Ελληνικά Δίκτυα I.R.C.
Σύντομη Αναφορά
Rest In Peace

 

Ελληνικά Δίκτυα I.R.C.

Groovy

Κάτοχος: Jeronimo Groovy Network
URL: http://www.groovy.gr
Διεύθυνση Server: chat.groovy.gr
Διεύθυνση JAVA: http://chat.groovy.gr

Ένας από τους πιο γνωστούς Ελληνικούς IRC servers είναι σίγουρα αυτός του Groovy Chat. Δημιουργήθηκε το Φεβρουάριο του 1997 από τους Γιώργο και Αλέξανδρο Καραβίτη, με αρχικό σκοπό την επικοινωνία των υπαλλήλων και των συνδρομητών του Groovy Net.

Με τον καιρό όμως οι υπεύθυνοι συνειδητοποίησαν πως αυτή η ιδέα είχε μεγάλη πέραση. Με τη βοήθεια της πρώτης interactive εκπομπής στο ελληνικό ραδιόφωνο, "Cheese", από το σταθμό του J.G., ο Τάκης Φωτίου (γνωστός και ως tfot) κατάφερε να κάνει τον server διάσημο ανάμεσα στη νεολαία και όχι μόνο. Έτσι τώρα πια έχει καθημερινά 2000 - 3000 επισκέπτες διαφόρων ηλικιών, αλλά στην πλειοψηφία τους νεαρούς και νεαρές.

Το δίκτυο του Groovy αποτελείται από έναν και μοναδικό server για να διατηρείται πιο "οικογενειακό" κλίμα, όπως μας είπε χαρακτηριστικά ένας από τους δημιουργούς του. Έχει υπηρεσίες Nickserv, Chanserv, δυνατότητα εισαγωγής bot ειδικά για τους συνδρομητές του Groovy Net ενώ αξίζει να αναφέρουμε και την απόκρυψη IP. Επίσης υπάρχει Java Interface για τους αρχάριους χρήστες που δεν έχουν IRC clients.

Το Groovy Chat είναι σίγουρα από τους πιο φιλικούς chat servers αφού φτιάχτηκε και διευθύνεται από νέους πρόθυμους να βοηθήσουν κάθε χρήστη. Το κεντρικό κανάλι ονομάζεται #Groovy και στα meetings που συχνά κάνει μαζεύονται περισσότερα από 100 άτομα. Έτσι οι chatters μπορούν να γνωριστούν μεταξύ τους, μακριά από το γραφικό περιβάλλον του PC.

Με την υποστήριξη του Jeronimo Groovy TV, Radio και Net, σίγουρα έχει ένα λαμπρό μέλλον στην παροχή δωρεάν chat υπηρεσιών.

 

 

GRnet

Κάτοχος: Greek IRC Network
URL: http://www.irc.gr
Διεύθυνση Server: srv.irc.gr
Διεύθυνση JAVA: http://www.irc.gr/grnet/java.htm

Το GrNet είναι από τα πιο μεγάλα IRC δίκτυα στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε το Σεπτέμβριο του 1996 από 8 άτομα με σκοπό να ενώσει τους Έλληνες ανά τον κόσμο και να τους δώσει τη δυνατότητα να επικοινωνούν, γρήγορα και με ευκολία μέσα από τα κανάλια του.

Στην αρχή αποτελούταν από μόλις 3 servers αλλά τώρα πια έχει περισσότερους από 20. Οι υπεύθυνοι υποστηρίζουν πως το κεντρικό τους κανάλι, το #Hellas, είναι από τα πιο φιλικά που υπάρχουν. Το δίκτυο αυτό είναι επίσης γνωστό και για το νεοσύστατο Rompa Di IRC, όπου οι operators παραθέτουν τις πιο αστείες συζητήσεις που είχαν ποτέ μέσα στο GR Net.

Σε συνεργασία με τη Forthnet, το Gr Net έχει μια άκρως ενημερωτική homepage που καλύπτει όλα τα θέματα που ένας χρήστης θα έψαχνε. Στους server υπάρχουν υπηρεσίες Nickserv, Chanserv, Memoserv, Helpserv και ειδικά για τους operators, ο OperServ. Επίσης υπάρχει και ειδικός τομέας με φωτογραφίες από users και operators όπως και ειδική mailing list που ενημερώνει τα μέλη για τις ανανεώσεις του δικτύου.

Είναι από τα πιο πολυσύχναστα IRC δίκτυα με άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής, με μόνο κοινό χαρακτηριστικό την ελληνική εθνικότητα.

 


Hellenic Net

Κάτοχος: Hellenic IRC Network
URL: http://www.mirc.gr
Διεύθυνση Server: mirc.gr
Διεύθυνση JAVA: http://www.mirc.gr/chat.html

Το Hellenic Net είναι ένα από τα πιο καινούργια ελληνικά IRC δίκτυα. Ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1999 από μια ομάδα χρηστών που παλαιότερα ήταν υπεύθυνοι σε διάφορους άλλους servers, με κύριο σκοπό τους, όπως αναφέρουν, "να δημιουργήσουν ένα δίκτυο όπου οι operators δεν θα ανακατεύονται στα δρώμενα, αλλά μόνο θα εκτελούν τα καθήκοντά τους - σύμφωνα με τα πρότυπα του MSN chat -".

Ο πρώτος server ήταν στην Αθήνα αλλά μετά ακολούθησαν και άλλοι σε διάφορα μέρη, με αποτέλεσμα σήμερα, ένα χρόνο μετά, να έχει συνολικά 5 στην Ελλάδα και 1 στη Ρουμανία. Έχει υπηρεσίες Nickserv, Chanserv, Memoserv και Helpserv ενώ προσφέρει τα services και στα Ελληνικά. Υπάρχει mailing list για να ενημερώνονται τα μέλη σχετικά με τα νέα του δικτύου όπως επίσης και η δυνατότητα απόκρυψης του IP των chatters.

Ως τώρα έχει κάνει 2 επίσημα meetings και στο κεντρικό κανάλι #Hellas επικρατεί οικειότητα και φιλικότητα. Αρκετά ικανοποιητική είναι και η σελίδα του παρόλο που είναι ακόμα εν μέρη υπό κατασκευή. Συνεχώς αποκτά νέους χρήστες και αν συνεχίσουν με αυτό το ρυθμό, σταθεροί στις ιδέες τους, σίγουρα θα έχουν δημιουργήσει ένα αξιόλογο και διαδεδομένο IRC δίκτυο.

Είναι ευχάριστο που μερικοί θεωρούν ακόμη το IRC διασκέδαση και όχι πεδίο μάχης.

 

Σύντομη αναφορά

Arafin

Κάτοχος: Arafin ISP
URL: http://www.arafin.gr
Διεύθυνση Server: chat.arafin.gr
Διεύθυνση JAVA: http://chat.arafin.gr:8080

Το Arafin ιδρύθηκε το 1997 από το Δημήτρη Μουτσάτσο, administrator του ομώνυμου ISP. Αραφίν είναι η αρχαία ονομασία της σημερινής Ραφήνας, το μέρος όπου αυτός ο server βρίσκεται. Αρχικός στόχος ήταν η επικοινωνία των μελών του provider αλλά αποφασίστηκε πως μόλις ανανεωθεί η γραμμή, ώστε να υπάρξει το κατάλληλο bandwidth, θα αναβαθμιστεί και θα προσπαθήσει να γίνει ένα μεγάλο ελληνικό IRC δίκτυο. Τους ευχόμαστε το καλύτερο.

 

Kerveros

Κάτοχος: Kerveros ISP
URL: http://www.kerveros.gr
Διεύθυνση Server: irc.kerveros.gr

Ο Κέρβερος IRC server τέθηκε σε λειτουργία τον Δεκέμβριο του 1999 από τα ιδρυτικά μέλη του ομώνυμου provider. Είναι μία από τις υπηρεσίες του νεοσύστατου αυτού ISP ενώ ξεχωρίζει για τη φιλικότητα των υπευθύνων του αφού είναι όλοι νεαρά άτομα με όρεξη για δημιουργία και προσφορά. Τώρα αρχίζει σιγά - σιγά να σχηματίζει υπηρεσίες και μόνιμα κανάλια ενώ οι ιδρυτές αισιοδοξούν πως έχει λαμπρό μέλλον αφού αυτό είναι μόλις η αρχή.

 

 

IRCnet

Κάτοχος : IRC-net team
URL : http://www.ircnet.gr
Διεύθυνση Server : flash.ircnet.gr
Διεύθυνση JAVA : http://javachat.ircnet.gr/

Το IRC net είναι μια ιδέα που είχαν τα δύο ιδρυτικά μέλη του, να δημιουργήσουν ένα δικό τους δίκτυο. Ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2000 με το όνομα Cybergate, όμως τον Ιούνιο το ίδιου έτους αποφάσισαν να αποκτήσουν περισσότερη αυτονομία αλλάζοντας όνομα και domain. Το δίκτυο αποτελείται από 3 servers, έχει αρκετά σύγχρονο λογισμικό (chanserv, nickserv, memoserv, helpserv, operserv) όπως επίσης και πολύ φιλικούς administrators.

 

IN

Κάτοχος: IN.gr - DOLnet
URL: http://www.in.gr
Διεύθυνση Server: chat.in.gr
Διεύθυνση JAVA: http://chat.in.gr

Ένας αρκετά πολυσύχναστος server είναι και αυτός του IN.gr, γνωστό portal το οποίο ανήκει στον οργανισμό Λαμπράκη (DOLnet). Χωρισμένος σε κανάλια διαφόρων θεμάτων, αποτελεί μέρος συγκέντρωσης πολλών χρηστών από όλο τον κόσμο.

 

SAE

Κάτοχος: Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού
URL: http://www.sae.gr
Διεύθυνση Server: irc.nostos.gr
Διεύθυνση JAVA: http://chat.sae.gr/javaclient.html

Αυτός είναι ο επίσημος IRC server του Σ.Α.Ε. (Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού) όπου χρήστες από όλο τον κόσμο μπορούν να μπουν και να μιλήσουν μεταξύ τους. Πραγματικά πολύ χρήσιμο για ένα παγκόσμιο οργανισμό σαν κι αυτόν.

 


HOL

Κάτοχος: Hellas On-Line
URL: http://www.hol.gr
Διεύθυνση Server: chat.hol.gr
Διεύθυνση JAVA: http://chat.hol.gr/client/

H H.O.L. (Hellas On-Line) έχει το δικό της IRC server, ο οποίος είναι από τους πρώτους που εμφανίστηκαν στον ελληνικό χώρο, σαν πέρασμα από τη γνωστή BBS της σε κάτι πιο άμεσο. Η BBS έχει κλείσει αλλά ο server της συνεχίζει, παρέχοντας συνεχώς νέες δυνατότητες στους χρήστες.

 

Rest In Peace

EEXI

Κάτοχος: Ένωση Ελλήνων Χρηστών Internet
URL: http://www.eexi.gr

H E.E.X.I. (Ένωση Ελλήνων Χρηστών Internet) είχε δικό της IRC server ο οποίος ξεκίνησε για δοκιμαστικούς κυρίως λόγους και παρόλο που υπήρξε η σκέψη να γίνει δίκτυο, τελικά έκλεισε εντελώς. Ήταν ωραίος όσο κράτησε.

 

Επίλογος

Αυτή ήταν μια σύντομη αναφορά στα πιο γνωστά ελληνικά I.R.C. δίκτυα. Αναζητήστε το κατάλληλο κανάλι και τους φιλικότερους χρήστες ώστε να μπορέσετε και εσείς να απολαύσετε τη μαγεία της επικοινωνίας. "Τα λέμε...".