Είστε εδώ: Αρχική > Τεύχη > 02 > Σσσστ μας ακούνε...

Σσσστ μας ακούνε...

- Από τον Thunder

Μία από τις πιο διαδεδομένες φράσεις της λατινικής γλώσσας είναι η "Scripta manent" που σημαίνει: "Τα γραπτά μένουν". Αυτό θέλει να πει πως αν κάτι γραφεί, μπορεί να αντέξει πολύ καιρό αναλλοίωτο και αυτούσιο, γίνεται δηλαδή διαχρονικό. Ο προφορικός λόγος δεν το έχει αυτό το χαρακτηριστικό μιας και τα λόγια χάνονται μόλις ειπωθούν, αλλά παρόλα αυτά και εκείνα με τη σειρά τους μπορούν να καταγραφούν σε χαρτί, σε μαγνητικές ταινίες ή στις ηλεκτρικές οδούς του εγκεφάλου μας.

Το Διαδίκτυο προωθεί το γραπτό λόγο, επειδή αναγκάζει τους ανθρώπους να γράψουν, παρόλο που πολλοί δε θέλουν να το δεχτούν. Γράφουν εντολές, σκέψεις, απόψεις και ιδέες, οτιδήποτε θέλουν να στείλουν κάπου πιο έξω από τον υπολογιστή τους. Ακόμα και το I.R.C. είναι μία μορφή "προφορικοποιημένου" γραπτού λόγου μιας και κάποιος αφού αποφασίσει τι θέλει να πει, το γράφει και το στέλνει στους συνομιλητές του με το πάτημα του Enter.

Εκεί όμως αρχίζουν οι "κίνδυνοι". Επειδή ακριβώς τα γραπτά μένουν, έτσι και τα όσα λέγονται σε κάποιο παράθυρο του IRC μπορούν να καταγραφούν και να διαβαστούν οποτεδήποτε, όπως ένα βιβλίο. Αυτή είναι η πράξη του "logging" δηλαδή του να κρατάει κάποιος αρχείο του όσα λέγονται. Είναι ό,τι πιο απλό και χρήσιμο αλλά συγχρόνως επικίνδυνο αφού κάποιο nickname είναι δέσμιο στα όσα λέει. Το ίδιο ισχύει και για τα ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω e-mail αλλά και γενικά για εκείνα των επικοινωνιακών προγραμμάτων όπως για παράδειγμα το ICQ, το AIM και άλλα πολλά. Κάθε ηλεκτρονική διεύθυνση και ταυτότητα αντιπροσωπεύεται από αυτά που γράφει (=λέει).

Με τον καιρό λοιπόν, δημιουργήθηκε μία τάση στο Internet, εκμετάλλευσης της ψηφιακής ταυτότητας. Πολλοί άρχισαν να χρησιμοποιούν τεχνικές spam & bomb mail δηλαδή να καλύπτουν την πραγματική τους ηλεκτρονική διεύθυνση, προβάλλοντας κάποια άλλη ώστε να ξεγελούν τον παραλήπτη στο να νομίσει πως στην πραγματικότητα ήταν άλλος ο αποστολέας. Άλλοι εντρύφησαν στο spoofing, στην πράξη του να καλύπτεις το πραγματικό σου IP με τέτοιο τρόπο ώστε να μην φαίνεται ξεκάθαρα από που προέρχεται η σύνδεσή σου. Αυτό παίζει το ρόλο μάσκας που κάνει τους συγκεκριμένους χρήστες "φαντάσματα" του Διαδικτύου.

Πολλοί είναι τρόποι για να ξεφύγει κάποιος από τα "δίχτυα" της ψηφιακής εκμετάλλευσης. Έχουν δημιουργηθεί οι ηλεκτρονικές υπογραφές που βοηθούν στην αναγνώριση ενός αυθεντικού κειμένου αλλά και η ψηφιακή κωδικοποίηση, που γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε δύσκολα καταφέρνει κανείς να πλαστογραφήσει την ταυτότητά του.

Υπήρξαν και κάποια άτομα όμως που θέλησαν απλά να γελοιοποιήσουν τα λεγόμενα των χρηστών που για τον ένα ή τον άλλο λόγο είπαν κάτι εντελώς λάθος. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην απειρία, αθωότητα, αφηρημάδα ή αφέλεια που χαρακτήριζε το άτομο εκείνη τη στιγμή. Έτσι όπως στην καθημερινή ζωή λέμε "Άκου τι βλακεία πέταξε!", στο Διαδίκτυο μπορείς να ακούσεις "Πάρε το log να δεις" ή "Στο κάνω forward για να γελάσεις".

Όλα μένουν, έτοιμα προς χρήση, έτοιμα προς εκμετάλλευση και διάδοση προς όλες τις κατευθύνσεις. Έτοιμα να εκθέσουν τους χρήστες που τα είπαν και να γελοιοποιήσουν όλους όσους πήραν μέρος. Γι' αυτό η συμβουλή που μπορούμε να σας δώσουμε είναι : "Πρόσεχε πριν μιλήσεις" όπως ακριβώς σας έλεγαν και οι γονείς σας όταν ήσασταν μικροί. Το Internet είναι δημόσιας χρήσης και δημόσιας προβολής. Ο κόσμος βλέπει...

 

Σελίδες που διακωμωδούν τα λεγόμενα χρηστών

Η ιστοσελίδα που δημιούργησαν οι operators του δικτύου GR-Net I.R.C., για να προβάλλουν τα αστεία logs και e-mails που συλλέγουν.
Μια παρόμοια προσπάθεια από κάποια άτομα του δικτύου Groovy I.R.C.