Είστε εδώ: Αρχική > Τεύχη > 03 > Συνέντευξη

Συνέντευξη: ΜΙΚΡΟ

Εδώ και περίπου δύο χρόνια, ένα ελληνικό συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη γίνεται όλο και πιο γνωστό. Αναφερόμαστε βέβαια στους "Μίκρο" οι οποίοι ως τώρα έχουν εκδώσει 1 album και 2 singles.

Η γλυκύτατη Ρία δέχτηκε να μας παραχωρήσει μια σύντομη "ψηφιακή" συνέντευξη εκ μέρους του συγκροτήματος. Απολαύστε την....

<IC> Ρία είσαι έτοιμη ;

<Ri@R> Αυτές τις μέρες όλα είναι δύσκολα ακόμα και τα πιο απλά πράγματα. Οι κινήσεις αργές και νωχελικές και το μόνο που θέλεις είναι να βρεις μια όαση στη Σαχάρα. Το μυαλό δε λειτουργεί όπως θα έκανε σε κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης. Μέσα σε τέτοιο κλίμα και επειδή πραγματικά θα ήθελα να δώσω μια συγκροτημένη εικόνα των ΜΙΚΡΟ θα καταφύγω στη μέθοδο της αυτόματης γραφής (δηλαδή ότι μου έρθει συνειρμικά στο μυαλό.)

<IC> Πως θα χαρακτηρίζατε τη μουσική σας και ποια όργανα συνδυάζετε μαζί με τους ψηφιακά παραγόμενους ήχους του υπολογιστή ;

<Ri@R> Ο ήχος των ΜΙΚΡΟ είναι ηλεκτρονικός που σημαίνει ότι αναπαράγεται μέσα από μηχανήματα αναλογικά και ψηφιακά, synth , groove boxes , sequencer και samplers με ηλεκτρικές εκκενώσεις της κιθάρας και φωνητικές παρεμβάσεις.

<IC> Ποια μουσικά είδη πιστεύετε πως σας έχουν επηρεάσει ;

<Ri@R> Υπάρχουν πολλά στοιχεία στον ήχο μας που αν και είναι ανόμοια το αποτέλεσμα είναι μια ενότητα που έχει λογική για μας και το αποτέλεσμα της ακρόασης είναι μια ΜΙΚΡΟ αίσθηση: ένταση, groove, χορός , ατμόσφαιρα, αμφισβήτηση , εξέλιξη , τεχνολογία, fun, ανατροπή, ιδιορρυθμία , σαμποτάζ, ελευθερία...

<IC> Πως ξεκινήσατε να ασχολείστε με τέτοιου είδους μουσική ;

<Ri@R> Η μουσική είναι μέσο και σκοπός : να πεις αυτά που θέλεις με προσωπικό τρόπο και να δημιουργήσεις το δικό σου κόσμο. Άλλοτε ξεκινάει από μια σκέψη που χρωματίζεται μουσικά και γίνεται φράση, άλλοτε ο ήχος είναι η αφετηρία για εικόνες και λέξεις που σε οδηγούν σε ένα αβίαστο αποτέλεσμα.

<IC> Θέλετε να περάσετε κάποιο μήνυμα με τα τραγούδια σας ή απλά σας αρέσει να συνθέτετε ;

<Ri@R> Οι ΜΙΚΡΟ δεν ενδιαφέρονται μόνο για τη μουσική αλλά και για την αίσθηση που δημιουργείται από μια εικόνα. Στα live μας προβάλλουμε video που έχουμε επεξεργαστεί ειδικά και είναι συγχρονισμένα με την μουσική μας . Όλα είναι ΜΙΚΡΟ-made, το video clip «Σφαίρα» και το site στο internet. Οπότε χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που ή άποψη μας μεταφέρεται αυτούσια κάτι που θέλαμε να γίνει από την αρχή και έτσι η μουσική μας γίνεται ακόμα πιο άμεση εμπειρία.

<IC> Κάτι διαφορετικό τώρα... μάλλον ακούσατε για τη διαμάχη Metallica VS Napster. Ποια είναι η δική σας άποψη ;

<Ri@R> "money good Napster bad". Ευφυέστατος τίτλος ενός χρήστη του Νapster που το όλο σκηνικό με τους Metallica τον εκνεύρισε και έφτιαξε ένα animation που τους στολίζει με τα καλύτερα λόγια *** Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την ελεύθερη διακίνηση της μουσικής. Όλα πλέον τείνουν προς τα κει. Το mp3 είναι ένας νέος τρόπος μετάδοσης, μια εξέλιξη της τεχνολογίας μας που δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε και έχει ταράξει τα νερά του παραδοσιακού τρόπου.

<IC> Πως θα χαρακτηρίζατε το «ελληνικό σύστημα ευκαιριών» ; Δηλαδή, στη χώρα μας, υπάρχουν δυνατότητες να αναδειχθούν ταλέντα σε νέα είδη μουσικής (όπως για παράδειγμα η ηλεκτρονική) ;

<Ri@R> Το μέλλον θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές ακόμα και παιδιά που έχουν να πουν κάτι και δεν είναι σε εταιρία μπορούν να μεταδώσουν με mp3 τη δουλειά τους και να αναγνωριστούν. Είναι θέμα χρόνου να δημιουργηθεί μια σκηνή "ελεκτρόνικα" στην Ελλάδα και να εμφανιστούν νέα ταλέντα, ήδη γίνονται πολύ καλές δουλειές. Το θέμα είναι να προτείνεις και κάτι παραπέρα.

<IC> Κλείνοντας, κάποιο σχόλιο για το επερχόμενο album σας ;

<MIKPO> Εποχή δημιουργίας και δουλειάς πάνω στο soundtrack μιας ελληνικής ταινίας ( ο τίτλος δεν είναι ακόμα γνωστός ). Η υπογραφή του είναι αποκλειστικά ΜΙΚΡΟ και η παραγωγή δική μας. Είναι σίγουρα πολύ μεγάλη πρόκληση η μουσική επένδυση μια ταινίας και εμείς δεχτήκαμε χωρίς φόβο και πολύ πάθος.

<ΙC> Ευχαριστούμε :-)

<Ri@R> Κλείνω το παράθυρο επικοινωνίας και αυτό το σουρεαλιστικό μονόλογο γιατί ο ήλιος είναι ανελέητος και έχει τυφλώσει την οθόνη του υπολογιστή μου και γιατί η πρόσβαση σε μερικά αρχεία απαιτεί ειδικό ΜΙΚΡΟ password ..!!! : ))

by Ri@R
MIKPO homepage : http://users.forthnet.gr/the/mikro

:: Οι ΜΙΚΡΟ είναι ::


Νίκος Μπιτζένης \ Ρία Μαζίνη \ Στέλιος Εμμανουηλίδης \ Γιάννης Λευκαδίτης