(αναδημοσίευση από το The Hack.GR Gazette)
Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε κατά του φοιτητή Σωτήρη Τζίφα (γνωστού στο IRC ως Cyberia), από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, για "απάτη με ηλεκτρονικού υπολογιστή κατ' εξακολούθηση". Η δίωξη αυτή είναι το αποτέλεσμα τρίμηνης έρευνας της Ασφάλειας Αττικής μετά από μηνυτήρια αναφορά του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Η υπόθεση ξεκίνησε από έναν υπέρογκο λογαριασμό του ΟΤΕ που έφτασε στο Ίδρυμα και ο οποίος περιείχε χρέωση 9.690.400 δραχμών από κλήσεις σε "ροζ" γραμμές στις νήσους Παπούα. Οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος υπέβαλαν μήνυση κατ' αγνώστων και διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση που ανατέθηκε στο τμήμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου.
Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, στην οποία συνεργάστηκαν ειδικοί του ΟΤΕ, ο Τζίφας συνδεόταν από την dial-up σύνδεσή του σε υπολογιστή που βρισκόταν στην Ιταλία και μέσω αυτού στα υπολογιστικά συστήματα του ΕΙΕ. Σύμφωνα με την Ασφάλεια, ο Cyberia παραδέχτηκε την πράξη του και ομολόγησε και άλλες δικτυακές επιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα υπουργείων, πανεπιστημίων και σε τηλεοπτικό κανάλι του εξωτερικού. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι τα χτυπήματα "ήταν τόσο πολλά, που ο δράστης δεν μπορούσε να θυμηθεί το σύνολο των επιθέσεών του, ώστε να τα καταθέσει στους αστυνομικούς που τον εντόπισαν".
Από το σπίτι του Τζίφα στην Ξάνθη κατασχέθηκαν σκληροί δίσκοι, CD ROM, δισκέτες, χειρόγραφες σημειώσεις και λίστες με ονόματα εταιριών, υπουργείων, τραπεζών, που μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ασφάλειας για περαιτέρω διερεύνηση. Η Ασφάλεια προσδοκά "να βρει περισσότερα στοιχεία για τις ηλεκτρονικές δραστηριότητες του δράστη αλλά και την ύπαρξη πιθανών συνεργατών του, κάτι που θεωρεί βέβαιο".
Η περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης θα διεξαχθεί από τακτικό ανακριτή, που αναμένεται να καλέσει σε απολογία τον Τζίφα και να εκδώσει ένταλμα σύλληψής του. Παράλληλα εξετάζονται στοιχεία για ύπαρξη συνεργάτη του Τζίφα στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ επανεξετάζονται οι επιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα της στρατιωτικής βάσης της Αριζόνα τον περασμένο Νοέμβριο.
Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια μετά από πρωτοσέλιδο (!) δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ", την Πέμπτη 6 Ιουλίου. Το άρθρο της εφημερίδας κάνει λόγο και για απόπειρες παραβίασης στα ηλεκτρονικά συστήματα συναλλαγών ελληνικών τραπεζών. Δείτε επίσης και το σχετικό άρθρο από "Τα Νέα".
Πηγή: Hack.GR Gazette
Καταγραφή Eίδησης: 09/07/2000
(αναδημοσίευση από το APN News)
Νέα δεδομένα στο "μέτωπο" των τηλεπικοινωνιών, αναμένεται να δημιουργήσει το νομοσχέδιο που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής και το οποίο προβλέπει το πλαίσιο λειτουργίας της απελευθερωμένης τηλεπικοινωνιακής αγοράς.
Σύμφωνα με αυτό, από τις αρχές του επόμενου έτους, οποιοσδήποτε επιχειρηματικός όμιλος θα μπορεί να προσφέρει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, αφού η αγορά απελευθερώνεται πλήρως. Από εδώ και πέρα ο ρυθμιστής που θα καθορίζει τους κανόνες του "παιχνιδιού" θα είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Στην επιτροπή αυτή θα απευθύνεται όποιος θέλει να πάρει ανάλογη άδεια, η οποία θα παρέχεται μετά από ένα σχετικό έλεγχο για την αξιοπιστία της εταιρίας.
Οι χρήστες τηλεφώνου στο εξής θα έχουν έναν τηλεφωνικό αριθμό ανεξαρτήτως του δικτύου το οποίο χρησιμοποιούν, ενώ θα μπορούν να ζητήσουν αποζημίωση, σε περίπτωση που οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.
Ενα άλλο θέμα είναι ότι ανοίγει ο δρόμος στις ΔΕΚΟ και κυρίως η δυνατότητα που δίνεται στη ΔΕΗ, στην ΕΥΔΑΠ και στον ΟΣΕ να στήσουν και αυτοί τα δικά τους δίκτυα και να συνεργαστούν με τον ΟΤΕ, κάτι που μέχρι τώρα δεν επιτρεπόταν.
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Καταγραφή Eίδησης: 10/07/2000
(αναδημοσίευση από το Phantis)
Από τον προσεχή Αύγουστο αναμένεται να ισχύσουν οι νέες τιμές των τιμολογίων του ΟΤΕ, οι οποίες προβλέπουν αυξήσεις στο μηνιαίο πάγιο και στην τιμή της αστικής μονάδας, αλλά και μειώσεις στα τιμολόγια των υπεραστικών και διεθνών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.
Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ αναμένεται να συζητήσει σήμερα τις αναφερόμενες αλλαγές, προκειμένου να λάβει αποφάσεις και να καταρτίσει την τελική πρότασή του προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.
Σύμφωνα με την εισήγηση αρμοδίων παραγόντων του Οργανισμού, το μηνιαίο πάγιο τέλος, που καταβάλλουν οι συνδρομητές, αναμένεται να αυξηθεί κατά 100 δρχ. και να διαμορφωθεί από τις 2.300 δρχ. στις 2.400 δρχ., ενώ όσον αφορά στην αστική μονάδα, από τις 7 δρχ. που είναι σήμερα, αναμένεται να αυξηθεί στις 9 δρχ. ανά λεπτό, κατά τις ώρες αιχμής, ενώ για τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας και τις Κυριακές, θα ισχύει μειωμένο τιμολόγιο και οι 9 δρχ. θα χρεώνονται ανά δύο λεπτά.
Στην υπεραστική τηλεφωνία εκτιμάται ότι θα αποφασιστεί σημαντική μείωση των τιμολογίων, καθώς δημιουργείται ενιαία ζώνη για όλη την χώρα, στην οποία η ανά λεπτό χρέωση θα είναι 40 δρχ. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ισχύουν δύο ζώνες, μία για την απόσταση ως 80 χλμ., εντός της οποίας το τηλεφώνημα κοστίζει 45 δρχ. ανά λεπτό και μία άνω των 80 χλμ., στην οποία το τηλεφώνημα κοστίζει 54 δρχ. το λεπτό.
Στο μεταξύ, αποφασίζεται μείωση των τιμών και στη διεθνή τηλεφωνία, καθώς η τιμή της μονάδας για τις γειτονικές χώρες, από 120 δρχ. το λεπτό που είναι σήμερα, αναμένεται να μειωθεί σε 94 δρχ. ανά λεπτό, ενώ για όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, η τιμή της μονάδας αναμένεται να μειωθεί κατά 4 δρχ. και από 98 δρχ. που είναι σήμερα, θα πέσει στις 94 δρχ. το λεπτό.
Υπενθυμίζεται ότι ως τώρα στην υπεραστική τηλεφωνία, αθροιστικά οι μειώσεις έφθασαν το 39% και στη διεθνή σε ποσοστό 22%.
Δείτε επίσης : Απελευθέρωση τηλεπικοινωνιών: Τι αλλάζει στη σταθερή τηλεφωνία από 1.1.2001
Πηγή: Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Καταγραφή Eίδησης: 13/07/2000
(αναδημοσίευση από το OneClick News)
Τη διεξαγωγή έρευνας για τη λειτουργία του αμερικανικού συστήματος δορυφορικής παρακολούθησης, γνωστού ως Εσελόν, ζήτησε η Γαλλία από την εθνική υπηρεσία πληροφοριών της χώρας.
Το συγκεκριμένο κατασκοπευτικό σύστημα έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, αλλά και μηνυμάτων μέσω φαξ, τηλετύπου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Οι Γάλλοι ανησυχούν για την ανάπτυξη του Εσελόν, που όπως υποστηρίζουν χρησιμοποιείται πλέον και για βιομηχανική κατασκοπεία, παρέχοντας στοιχεία στις αμερικανικές εταιρίες που τις καθιστούν πιο ανταγωνιστικές των ευρωπαίων αντιπάλων τους στις διεθνείς αγορές.
Το Εσελόν χρησιμοποιείται κυρίως από τις ΗΠΑ, αλλά και η Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν πρόσβαση στο συγκεκριμένο σύστημα δορυφορικής παρακολούθησης.
Οι Αμερικανοί έχουν επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες των Ευρωπαίων, υποστηρίζοντας ότι οι περισσότερες από τις μεγάλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας, ασχολούνται με τη βιομηχανική κατασκοπεία.
Πηγή: Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Καταγραφή Eίδησης: 10/07/2000