Είστε εδώ: Αρχική > Τεύχη > 03 > Αφιέρωμα

Ταινίες από όλο τον κόσμο που αναφέρονται στους υπολογιστές

Τίτλος Αφιερώματος: Ταινίες από όλο τον κόσμο, που αναφέρονται στους υπολογιστές
Μήνας Δημιουργίας: Ιούλιος 2000
Δημιουργός: Thunder
Περιεχόμενα: Takedown - Pirates of Silicon Valley - Hackers - The Net - Sneakers - WarGames - Tron - Electric Dreams - 23 - Οι Αριθμημένοι

 

Πρόλογος

Οι ταινίες μας βοηθούν να κατανοήσουμε την κουλτούρα μιας εποχής. Μπορεί να μην είναι όλες αξιόλογες ιστορικές πηγές όμως σίγουρα αντικατοπτρίζουν τις προτιμήσεις, αναζητήσεις και ελπίδες των ανθρώπων μέσα στο χρόνο. Κάποιες από αυτές αναφέρονται και στις γνώστες μας συσκευές, του ηλεκτρονικούς υπολογιστές και είτε τους εκθειάζουν είτε τους υποβαθμίζουν.

Από το απλά τρομακτικό Ghost in the machine μέχρι και τα ονειρικά Space Odyssey και Johnny Mnemonic, έχουμε δει κάθε λογής ψηφιακό σύστημα να επιδεικνύει τις αμέτρητες δυνατότητές του στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη. Παρακάτω θα βρείτε κάποιες από τις ταινίες που εμβάθυναν αρκετά ώστε να θεωρούνται άξιες αναφοράς, αναλυμένες σύμφωνα με τις απόψεις και παρατηρήσεις του αρθρογράφου. Απολαύστε...

 

Περιεχόμενα

Οι Ταινίες

 

 

Οι Ταινίες
 Ξένος Τίτλος Ταινίας: Takedown
Έτος Παραγωγής: 1999
Παραγωγή: Dimension Films

Η ταινία που δεν έγινε ποτέ. Από τις πρώτες ημέρες παραγωγής της γνωστά περιοδικά και εφημερίδες αμφισβήτησαν την ύπαρξή της. Παρόλα αυτά, το "Takedown" βασισμένο σε βιβλίο των Tsutomu Shimomura (υπεύθυνος ασφαλείας Η/Υ) και John Markoff (δημοσιογράφος), ήταν έτοιμο το 1999. Όμως καθυστέρησε να προβληθεί στις αίθουσες του κόσμου επειδή έπρεπε πρώτα να αποφυλακιστεί ο κατηγορούμενος Kevin Mitnick, πάνω στον οποίο βασίστηκε η ταινία.

Η ιστορία είναι πραγματική αν και στην ταινία υπάρχουν και φανταστικά μέρη για να προστεθεί δράση και αγωνία. Ο γνωστός πια "hacker", επιτίθεται στον υπολογιστή του Shimomura (συγγραφέα του βιβλίου) και αποκτάει αρχεία που δεν έπρεπε. Έτσι αρχίζει ένα ανθρωποκυνηγητό από το FBI και την ομάδα του Tsutomu για την εύρεση και φυλάκιση του Mitnick. Βλέπουμε τους ηθοποιούς Skeet Ulrich και Russell Wong να έχουν πραγματικά συλλάβει το ρόλο τους και να δημιουργούν ένα υπερθέαμα ρεαλισμού και περιπέτειας.

Η ταινία έχει μορφή περιπέτειας και σίγουρα θα ευχαριστήσει όποιον θέλει να δει κάτι γεμάτο δράση, ακόμη και αν δεν ξέρει τίποτα για την υπόθεση. Σαν έργο, θα μπορούσε να λάβει πολύ καλές κριτικές αν δεν "θαβόταν" τόσο από τα Μ.Μ.Ε. εξ αιτίας του θέματός του. Σίγουρα ένα από τα μελλοντικά cult θεάματα.

 Ξένος Τίτλος Ταινίας: Pirates of Silicon Valley
Ελληνικός Τίτλος: Οι Πειρατές Της Σίλικον Βάλλεϋ
Έτος Παραγωγής: 1999
Παραγωγή: St. Nick Productions & TNT

Μία επίσης πραγματική ιστορία, βασισμένη στο βιβλίο του Paul Freiberger "Fire in the Valley". Στην ταινία βλέπουμε την Apple και τη Microsoft από το ξεκίνημά τους μέχρι και τις εξελίξεις του 1997. Στην ταινία, οι γνωστοί χαρακτήρες Steve Jobs και Bill Gates παρουσιάζονται από τα πρόσωπα που δούλεψαν μαζί τους από την αρχή, Steve Wozniak και Steve Ballmer.

Μια ευχάριστη ταινία που παρουσιάζει την ωμή αλήθεια χωρίς υπερβολές και ιδανικές εικόνες. Μπορεί να χαρακτηριστεί δράμα εξ αιτίας των περιστατικών που παρουσιάζονται και είναι άκρως πραγματικά. Ο γνωστός νεαρός γιατρός από τη σειρά "Εντατική", Noah Wyle, μαζί με τον Anthony Michael Hall παρουσιάζουν τα πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα πίσω από την εφεύρεση των υπολογιστών και λειτουργικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται σήμερα από εκατομμύρια ανθρώπους.

Πραγματικά θα εκπλαγείτε από το πόσοι παράγοντες παρέμειναν ανώνυμοι παρόλο που έχουν βοηθήσει σημαντικά στη δημιουργία του υπολογιστή που κάθεστε τώρα μπροστά. Ένα χαρακτηριστικό της ταινίας είναι η προσπάθεια να κάνει τους ηθοποιούς να μοιάζουν με τα πραγματικά πρόσωπα που ενσαρκώνουν και πιστεύω πως σε πολλές περιπτώσεις το έχει πετύχει απόλυτα. Σίγουρα θα σας κάνει να δείτε τα μεγάλα ψηφιακά λογότυπα με άλλο μάτι.

 Ξένος Τίτλος Ταινίας: HACKERS
Ελληνικός Τίτλος: Οι Πειρατές Του Κυβερνοδιαστήματος
Έτος Παραγωγής: 1995
Παραγωγή: St. Nick Productions & TNT
Επίσημη Ιστοσελίδα: http://www.mgmua.com/hackers/index.html

Η πιο γνωστή και πολυσυζητημένη ταινία για υπολογιστές των '90s. Παρουσιάζει την αμερικανική υποκουλτούρα της hacking και phreaking σκηνής, έχοντας σαν βάση βιβλία προς wannabe-hackers και το γνωστό "Manifesto" του Mentor. Xαρακτηρίζεται φαντασίας επειδή περιέχει υποθετικές επιθέσεις με απροσδιόριστες μεθόδους.

Το σκηνικό η Νέα Υόρκη, όπου ένας δεκαοχτάχρονος μαθητής μετά από δικαστική ποινή, εξ αιτίας ενός ιού που είχε κάποτε κατασκευάσει, είχε απομακρυνθεί από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τώρα επιστρέφει στην παλιά του τέχνη για να ανακαλύψει πως δεν είναι πια όσο μόνος νόμιζε. Μαζί με τους νέους φίλους του θα προσπαθήσουν να σταματήσουν έναν δολοφονικό ιό που σχεδιάστηκε από κάποιον "κυβερνοπειρατή" της "σκοτεινής πλευράς".

Η ταινία είναι πολύ ευχάριστη, με καταπληκτικό soundtrack και πολύ ενδιαφέρον σενάριο (το οποίο σύντομα μετά έγινε και βιβλίο). Δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να νομίσει οποιοσδήποτε πως ό,τι παρουσιάζεται εκεί είναι δυνατόν να συμβεί, επειδή τίποτε δεν είναι όσο απλό φαίνεται. Ο Jonny Lee Miller, γνωστός από το Trainspotting και η τώρα πια διάσημη Angelina Jolie (Bone Collector, Gone is 60 seconds) - η οποία σύντομα θα γίνει η νέα επίσημη Tomb Raider -, ενσαρκώνουν τους βασικούς hackers της ταινίας, ενώ εμφανίζονται μαζί τους και άλλα γνωστά ονόματα όπως ο Matthew Lillard (Scream) και άλλοι.

Αυτή η ταινία δεν άρεσε σε κάποιους οι οποίοι την πήραν πολύ στα σοβαρά και λίγο καιρό μετά την προβολή της στις αμερικάνικες αίθουσες, φρόντισαν να αλλάξουν (παρανόμως) την επίσημη σελίδα της. Η υπεύθυνη εταιρία δε λυπήθηκε καθόλου (=διαφημιστική ευκαιρία), αφού φρόντισε να κρατήσει τη διαφοροποιημένη σελίδα στο on-line αρχείο της. Το "Hackers" βοήθησε πολλούς ηθοποιούς να αναδειχθούν στο χώρο τους και σίγουρα αξίζει να το δείτε.

 Ξένος Τίτλος Ταινίας: The Net
Ελληνικός Τίτλος: Παγιδευμένη Στο Δίκτυο
Έτος Παραγωγής: 1995
Παραγωγή: Columbia & Sony Pictures

Το "The Net" είναι μια ταινία που εμφανίστηκε λίγο μετά το Hackers και κέρδισε έδαφος από πλευρά ρεαλισμού. Είναι κάτι σαν ένα μήνυμα προς τον ακόμη ανυποψίαστο κόσμο που λέει "Μην τα βάζετε με εκείνους που ελέγχουν τις πληροφορίες".

Η δυναμική Sandra Bullok, εμφανίζεται σαν μία απλή αλλά πετυχημένη προγραμματίστρια, η οποία διορθώνει προβλήματα λογισμικού, που έχει όμως λίγους φίλους. Επειδή δε φεύγει και πολύ από το σπίτι της, το πρόσωπό της είναι άγνωστο στους συνεργάτες της οπότε όταν μπλέκει σε κάτι που δεν έπρεπε, οι υπεύθυνοι καταφέρνουν να σβήσουν κάθε ίχνος ύπαρξής της ώστε να μην μπορέσει να τους αποκαλύψει.

Με επιτυχία επιδεικνύει τις δυνατότητες του "Μεγάλου Αδελφού" αλλά και τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης κόντρα σε οποιαδήποτε μηχανή. Θυμίζει το Eraser, όμως αυτή τη φορά η δύναμη είναι σε λάθος χέρια. Στην ταινία χρησιμοποιούνται κυρίως υπολογιστές Apple και μπορεί να χαρακτηριστεί σαν μια πετυχημένη παραγωγή δράσης και αγωνίας ως το τέλος.

Σίγουρα θα σας κάνει να δείτε με άλλο μάτι τους συνομιλητές σας από τα διάφορα chat rooms.

 Ξένος Τίτλος Ταινίας: SNEAKERS
Ελληνικός Τίτλος: Οι Αθόρυβοι
Έτος Παραγωγής: 1992
Παραγωγή: Universal Pictures

Μία κλασική ταινία που προσεγγίζει την ευχάριστη και επικίνδυνη πλευρά των ψηφιακών παραβάσεων, με το δικό της ξεχωριστό τρόπο. Έχει όλα τα στοιχεία περιπέτειας και μυστηρίου ενώ για την εποχή της είναι αρκετά καλοφτιαγμένη.

Η υπόθεση βασίζεται σε μία φανταστική ιστορία μιας ομάδας επαγγελματιών ληστών, που πληρώνονται για να διορθώνουν προβλήματα ασφαλείας σε μεγάλες επιχειρήσεις. Τα δικά τους προβλήματα αρχίζουν όταν αποκτούν μία συσκευή που εκτελεί κάποιους ειδικούς αλγόριθμους με τους οποίους μπορεί κάποιος να μπει σε οποιοδήποτε αμερικανικό σύστημα. Το σενάριο είναι αρκετά έξυπνο και θα σας ξαφνιάσει όπως και θα σας ευχαριστήσει καθώς εξελίσσεται.

Ο Robert Redford δίνει τον καλύτερο εαυτό του ενώ αξιόλογες είναι και οι παρουσίες των Dan Akroyd (Ghostbusters) και River Phoenix (My Own Private Idaho). Είναι αρκετά εύπεπτη και σίγουρα θα σας αρέσει.

 Ξένος Τίτλος Ταινίας: WarGames
Ελληνικός Τίτλος: Παιχνίδια Πολέμου
Έτος Παραγωγής: 1983
Παραγωγή: MGM

Μία από τις πρώτες ταινίες με θέμα το hacking που εμφανίστηκαν μετά την εξάπλωση των home computers. Τα "Παιχνίδια Πολέμου" είναι μία ταινία φαντασίας που σαν σκοπό της έχει να δείξει τη δύναμη που μπορεί να αποκτήσει κάποιος με τη χρήση ενός απλού ηλεκτρονικού υπολογιστή. Σε ένα ιδανικό σύμπαν όπου η πρόσβαση σε στρατιωτικό υπολογιστή είναι απλή σαν ένα παιχνίδι σκάκι, ο νεαρός πρωταγωνιστής άθελά του παραλίγο να προξενήσει τον `Γ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο ηθοποιός που υποδύεται τον κεντρικό χαρακτήρα είναι ο πια γνωστός Matthew Broderick, όπου εκεί κάνει και την πρώτη του αξιόλογη εμφάνιση σε ταινία. Ο νεαρός computer wizard βρίσκει μία "πίσω πόρτα" πρόσβασης σε κρατικό στρατιωτικό σύστημα τηλεχειρισμού πυρηνικών πυραύλων αλλά νομίζει πως είναι απλά ένα εικονικό παιχνίδι.

Από τις πλέον cult ταινίες για κάθε άτομο που κοιτάει το μέλλον, βασιζόμενος στο παρελθόν.

 Ξένος Τίτλος Ταινίας
: TRON
Έτος Παραγωγής: 1982
Παραγωγή: Walt Disney

Από τις πιο παλιές και κλασικές ταινίες που αναφέρονται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Εδώ παρουσιάζονται σαν το ανεξέλεγκτο πια στοιχείο το οποίο κατακτάει τον άνθρωπο και τον φυλακίζει. Μια περιπέτεια φαντασίας από την Walt Disney που όμως σίγουρα μελλοντικά θα την θυμηθούν πολλοί.

Παρουσιάζεται μία ιστορία ενός μανιακού hacker ο οποίος με κάποιο περίεργο τρόπο διασπάται στα μόριά του και κυριολεκτικά καταβροχθίζεται από τον υπολογιστή του για να βρεθεί φυλακισμένος από κάποιο πρόγραμμα με το όνομα "Κεντρικός Έλεγχος". Μαζί με άλλους υπόδουλους, θα προσπαθήσει να αντικαταστήσει αυτό το άδικο πρόγραμμα από κάποιο νέο και δίκαιο που ονομάζεται Tron.

Η δυναμική παρουσία του Jeff Bridges μαζί με τον Bruce Boxleitner στο ρόλο του καλού, θα συναρπάσει όποιον τηλεθεατή δεν ψάχνει για τα εξειδικευμένα γραφικά των υπερμοντέρνων παραγωγών, αλλά για ένα πετυχημένο σενάριο φαντασίας.


Ξένος Τίτλος Ταινίας: Electric Dreams
Έτος Παραγωγής: 1984
Παραγωγή: MGM

Τι θα γινόταν αν οι υπολογιστές είχαν αισθήματα; Αν μπορούσαν να έχουν άποψη η οποία να μην συμφωνεί αναγκαστικά με τη δικιά μας; Αν τους έλκυε ερωτικά το ίδιο άτομο που ελκύει και εμάς; Αρκεί ένα ποτήρι σαμπάνια πάνω στο keyboard ενός υπερσύγχρονου ψηφιακού συστήματος για να το ανακαλύψετε! Βεβαίως, αυτό πετυχαίνει μόνο στη συγκεκριμένη ταινία, η οποία αν και δεν είναι πια ιδιαίτερα γνωστή, ήταν πάντα μία από τις αγαπημένες μου.

 

Ξένος Τίτλος Ταινίας: 23
Έτος Παραγωγής: 1998

Η πραγματική ιστορία μιας Γερμανικής ομάδας hackers οι οποίοι θα περάσουν σιγά-σιγά από την ήσυχη ζωή των bulleting boards σε ομαδικές επιθέσεις εναντίων στρατιωτικών υπολογιστών. Όλα μπλέκουν χειρότερα όταν κάποιος από την ομάδα θα προσπαθήσει να συνεργαστεί με την KGB. Μια γερμανική παραγωγή που προξένησε έντονα σχόλια.

 

Ελληνικός Τίτλος: Οι Αριθμημένοι
Έτος Παραγωγής: 1998

Ελάχιστες είναι οι ελληνικές ταινίες που αναφέρονται στους υπολογιστές, όμως οι Αριθμημένοι κατάφεραν με σχετικά μικρό προϋπολογισμό να παραστήσουν μια ιστορία που θα μπορούσε - ίσως - να συμβεί. Ο Κώστας Αρζόγλου, η Δήμητρα Χατούπη και ο Φώτης Σπύρος περιγράφουν μια ιστορία μεταξύ Eraser και The Net αλλά δεν έγινε ιδιαίτερα γνωστή. Ίσως το ελληνικό κοινό να μην είναι ακόμη έτοιμο...

 

Επίλογος

Αυτές ήταν κάποιες από τις κυριότερες computer related movies που έχουν εμφανιστεί ως τώρα. Συνεχώς θα εμφανίζονται καινούργιες ενώ παράλληλα θα βλέπετε να συμβαίνουν γύρω σας σενάρια παλαιότερων ταινιών "επιστημονικής φαντασίας" - όπως τις αποκαλούσαν -.

Ποτέ μην τρομοκρατήστε από την έλλειψη γνώσης, παρά μόνο από την έλλειψη θέλησης. Καλή τηλεθέαση!

 

Σημειώσεις

Περί πνευματικών δικαιωμάτων
Τα λογότυπα και οι φωτογραφίες που περιέχονται σε αυτό το html δεν είναι δικής μας κατασκευής αλλά είναι πνευματική ιδιοκτησία των αξιοσέβαστων δημιουργών τους. Για οποιαδήποτε σχετική παρατήρηση στείλτε e-mail.

About copyright
Every logo and photo contained in this html is not created by ourselves and is sole property of their respectable designers. For comments and remarks feel free to send us an e-mail.