Είστε εδώ: Αρχική > Τεύχη > 03 > Ψηφιακές Διακρίσεις Αδικημάτων...

Ψηφιακές Διακρίσεις Αδικημάτων...

- Από τον Thunder

Συχνά ακούμε ή διαβάζουμε για ηλεκτρονικές επιθέσεις από όλο τον κόσμο. Σε χώρες όπως η Αμερική όπου οι υπολογιστές άνθισαν νωρίς, υπάρχει ένας από τους πιο αυξημένους δείκτες ψηφιακής εγκληματικότητας. Παρόλα αυτά, με τον καιρό, το ίδιο άρχισε να ισχύει και σε πολλές άλλες χώρες όπου άτομα ή ομάδες ατόμων προσπαθούν να διαπράξουν παράνομες πράξεις με τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών (όπως είναι και οι υπολογιστές).

Μπορώ να γεμίσω σελίδες προσπαθώντας να αιτιολογήσω ή να κατηγορήσω τέτοια περιστατικά, όμως σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω απλά να βοηθήσω εσάς, που παρακολουθώντας τα στοιχεία των Μ.Μ.Ε., έχετε φτάσει στη θέση να πιστεύετε πως ξαφνικά όλοι έγιναν "hackers". "Ένας χάκερ μοίρασε επικίνδυνους ιούς μέσω e-mail", "ένας άλλος χάκερ πήρε υπεραστικά τηλέφωνα χρεώνοντας το γείτονά του", όλοι ξαφνικά έγιναν φοβεροί και τρομακτικοί Hackers, δίνοντας την ευκαιρία σε τηλεοπτικά δίκτυα και εφημερίδες να χρησιμοποιούν ξανά και ξανά τα ίδια πλάνα και τις ίδιες φωτογραφίες αρχείου, ισοπεδώνοντας τους πάντες και αδικώντας (ή υπερτιμώντας) πολλούς.

Εδώ θα βρείτε τους πλήρεις ορισμούς των παράνομων ή απλά ανήθικων πράξεων που μπορεί κάποιος να κάνει με τα σημερινά τεχνολογικά μέσα, ώστε να μην ξαναπέσετε θύμα τέτοιου είδους παραπληροφόρησης.

Hacking: Η αρχική σημασία του "Χάκερ" δεν είχε παράνομη έννοια. Ήταν κάποιος χρήστης υπολογιστή ο οποίος νόμιμα αναζητούσε στο έπακρο όλες τις δυνατότητες των συστημάτων στα οποία είχε πρόσβαση και γενικά είχε έντονο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό για του υπολογιστές και τη λειτουργία τους.
Hacking, λανθασμένα, συχνά χαρακτηρίζεται η παράνομη εισχώρηση σε ξένο υπολογιστικό σύστημα για λόγους περιέργειας και απόκτησης πληροφοριών, με εκμετάλλευση προβλημάτων του απομακρυσμένου υπολογιστή αλλά χωρίς την καταστροφή του περιεχομένου.

Cracking: Είναι η βίαιη εισβολή σε απομακρυσμένο υπολογιστή με τη χρήση ειδικών προγραμμάτων - όχι αναγκαστικά προσωπικής κατασκευής, με αποτέλεσμα την καταστροφή δεδομένων ή άλλων πηγών. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με την απόκτηση κωδικών, διασπώντας τα συστήματα ασφαλείας του απομακρυσμένου συστήματος ώστε τελικά ο cracker να επιτύχει κάποια αλλαγή.

Phreaking & Carding: Είναι η κλοπή χρημάτων ή η εκμετάλλευση συστημάτων με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγει ο χρήστης κάποιας υπηρεσίας (τηλεφωνικής, τράπεζας και παρόμοιες) να πληρώσει όσα πραγματικά χρωστάει σε αυτή.

Virii: Είναι γενικά η μόλυνση συστημάτων με ιούς όπως και η απομακρυσμένη (χωρίς άδεια) τηλεκατεύθυνσή τους με τη χρήση ειδικά σχεδιασμένων προγραμμάτων (trojans). Από τις πιο επιβλαβείς και καταστρεπτικές μορφές επίθεσης.

Anarchy: Μια ξεχωριστή κατηγορία που προστέθηκε στις βασικές εξ αιτίας της εκτεταμένης διάδοσής της. Είναι η καταστροφή ξένης υλικής περιουσίας με τη χρήση αυτοσχέδιων μηχανισμών ή άλλων εξειδικευμένων επικίνδυνων μεθόδων. Τα σχέδια των επιθέσεων βρίσκονται σε δημόσια προβολή στο Internet αλλά και ανταλλάσσονται ψηφιακά.

Τα παραπάνω μπορούμε να τα συναντήσουμε και σαν : H/P/V/A/C

Unauthorised Editing & Warez Trading: Επίσης στις παράνομες ηλεκτρονικές πράξεις συμπεριλαμβάνεται και η ψηφιακή παραποίηση ή εκμετάλλευση και διάδοση φωτογραφιών, κειμένων, ήχων, βίντεο και ολόκληρων προγραμμάτων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα άλλων.

Οπότε, σύμφωνα με τα παραπάνω, κάποιος phreaker έκανε παράνομα υπεραστικά τηλέφωνα, κάποιος carder πήρε λεφτά από την πιστωτική κάρτα άλλου, κάποιος που ασχολείται με virii δημιούργησε τον Χ καταστρεπτικό ιό ενώ όσοι απλά σάρωσαν μερικές εικόνες από περιοδικά ή μοίρασαν τραγούδια τρίτων σε mp3, διέπραξαν το αδίκημα της επεξεργασίας και χρήσης υλικού χωρίς άδεια.

Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως κάθε άδικη πράξη από τις παραπάνω, στις χώρες όπου τιμωρούνται ποινικά, έχει διαφορετική ισχύ και ποινή, όπως και είναι λογικό. Επειδή αλλιώς θα φερθεί το δικαστήριο σε έναν "κλέφτη" και αλλιώς σε έναν "δολοφόνο".