Είστε εδώ: Αρχική > Τεύχη > 03 > Ο Μαγικός Καθρέπτης

Ο Μαγικός Καθρέπτης

- Από τον Paul Lutus

Είχατε ποτέ ένα πανέμορφο όνειρο και μετά προσπαθήσατε να το περιγράψετε σε ένα φίλο; Δεν είναι εύκολο - συχνά τα όνειρα έχουν περισσότερη ένταση σε χρώματα και λεπτομέρειες για να περιγραφούν με λέξεις.

Κοιτώντας πίσω θα δούμε ότι πολλές φορές προσπαθήσαμε να καταγράψουμε τα όνειρά μας - οι άνθρωποι των σπηλαίων χρησιμοποίησαν μικρά κομμάτια από κάρβουνο και ζωγράφισαν τις σπηλιές τους. Οι καλλιτέχνες της αναγέννησης ζωγράφισαν υπέροχα , ρεαλιστικά πορτρέτα και οι μοντέρνοι καλλιτέχνες έφτιαξαν φανταστικές σκηνές όχι μόνο υπέροχες αλλά και με σημαντικό νόημα. Οι συγγραφείς δημιουργούν φανταστικούς κόσμους που μας βοηθούν να καταλάβουμε τον δικό μας. Οι συνθέτες γράφουν μουσική που αντιπροσωπεύει τα όνειρά τους - όνειρα που μοιράζονται με όλους μας.

Όλοι αυτοί οι τρόποι έκφρασης θα μπορούσαν να ονομαστούν "Εναλλακτικές πραγματικότητες". Στη σημερινή εποχή έχουμε προσαρμοστεί σε πράγματα που είναι φανταστικά - κινηματογραφικές ταινίες , κινούμενα σχέδια , τηλεόραση. Όμως όλες αυτές οι εναλλακτικές πραγματικότητες έχουν κάτι κοινό - δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ιστορία (το σενάριο). Πρέπει να δεχτούμε το όραμα του καλλιτέχνη ως δικό μας - μέχρι τώρα.

Τα πράγματα πρόκειται να αλλάξουν . Σε όλο τον κόσμο ερευνητές πειραματίζονται με μια νέα δυνατότητα έκφρασης που ονομάζεται Εικονική Πραγματικότητα (Virtual Reality). Μέσα σε αυτό τον καινούριο κόσμο της Εικονικής Πραγματικότητας πανίσχυροι ηλεκτρονικοί υπολογιστές παράγουν ρεαλιστικές εικόνες και ήχους και το πιο σημαντικό αυτοί οι ηλεκτρονικοί κόσμοι αντιδρούν στην κίνηση και την φωνή του παρατηρητή. Δεν είναι τηλεόραση - εσείς αποφασίζετε τι θα συμβεί.

Στο κοντινό μέλλον , θα μπορείτε να κάθεστε σε μια καρέκλα ,θα φοράτε ένα κράνος που θα καλύπτει το κεφάλι και τα μάτια κρύβοντας έτσι τον πραγματικό κόσμο. Το κράνος περιέχει δύο οθόνες προβολής (μία για κάθε μάτι) και ακουστικά στέρεο. Φορώντας ειδικά γάντια και μπότες θα έχετε την αίσθηση της κίνησης.

Και μετά...ο ηλεκτρονικός υπολογιστής θα τεθεί σε λειτουργία. Ίσως θα θέλατε να ταξιδέψετε στον Άρη στην κορυφή του όρους Olympus Mons ένα ηφαιστιογενές βουνό ψηλότερο από το Έβερεστ. Μπορεί ίσως να θέλατε να είστε ο πιλότος ενός υπερσύγχρονου αεροπλάνου και να πετάτε με τρεις φορές την ταχύτητα του ήχου μέσα στο φαράγγι της Σαμαριάς (Κρήτη).

Ίσως είστε ένα χημικός που θέλει να κατασκευάσει μια νέα χημική ουσία. Αντί να προσπαθείτε να μαντέψετε ποια δομή θα έχουν τα μόρια, απλά χρησιμοποιείτε τα ειδικά γάντια για να πιάσετε τα μόρια και να τα ενώσετε μεταξύ τους. Σε περίπτωση που η ένωση δεν γίνεται τα μόρια αυτόματα θα φεύγουν από τα χέρια σας.

Ίσως είστε ένας αρχιτέκτονας που θέλει πρώτα να περπατήσει μέσα στο κτήριο που δεν έχει χτιστεί ακόμα. Δημιουργεί η γυάλινη οροφή το επιθυμητό φως στον εσωτερικό κήπο όπως το σχεδιάσατε ;;; Αν όχι απλά αλλάξτε της θέση ή μετακινήστε την με μια απλή κίνηση. Μήπως ο διάδρομος είναι πολύ στενός ;; Σπρώξτε τον με τα γάντια σας να ανοίξει.

Μπορεί απλά να είστε ένας ονειροπόλος, θέλετε να δημιουργήσετε λουλούδια και πουλιά που δεν τα έχει δει κανείς ή θέλετε να πετάξετε στα σύννεφα. Θέλετε να κολυμπήσετε στη Μεσόγειο παρέα με δελφίνια. Ίσως πάλι θέλετε να φτιάξετε έναν κόσμο ονειρικό και να τον μοιραστείτε με άλλους...

Σας φαίνονται όλα αυτά επιστημονική φαντασία ;;;; Μερικά από αυτά που διαβάσατε είναι για το μέλλον, όμως οι ιστορίες για τον χημικό και τον αρχιτέκτονα έχουν ήδη συμβεί.

Η Εικονική Πραγματικότητα είναι γύρω μας εδώ και μία δεκαετία αλλά με υψηλό οικονομικό κόστος υλοποίησης. Πολλές εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας φτιάχτηκαν απλά γιατί είναι πιο οικονομικές από την πραγματικότητα. Δοκιμές διαστημικών οχημάτων στη NASA και εξομοιωτές πτήσης (flight simulators) είναι ήδη πραγματικότητα. Ας θυμηθούμε ότι ήταν η ανακάλυψη του Gutenberg που έκανε δυνατό να διαβάζουμε βιβλία σήμερα, ρίχνοντας το κόστος στην τυπογραφία. Και πάλι μια οικονομική αλλαγή θα φέρει την Εικονική Πραγματικότητα στο σπίτι μας και θα μας κάνει ικανούς να την χρησιμοποιούμε για να λύνουμε πολύπλοκα προβλήματα ή απλά για να διασκεδάζουμε. Περάσαμε από πολλές τεχνολογικές επαναστάσεις , και κάθε φορά μετρούσαμε την επιτυχία έχοντας σαν μέτρο πόσο καλά ανταποκρίθηκε στον δικό μας έλεγχο, και κατά πόσο κάλυψε τις δικές μας ανάγκες.

Η Εικονική Πραγματικότητα θα είναι τόσο ξένη σε μας όσο ήταν και το πρώτο αεροπλάνο σε έναν ουρανό γεμάτο με πουλιά, όμως θα δούμε την αξία της και θα μάθουμε να την χρησιμοποιούμε. Η Εικονική Πραγματικότητα θα μας επιτρέψει να εξερευνήσουμε φανταστικούς κόσμους, κόσμους φτιαγμένους από μαθηματικά, μουσική, αίσθημα. Χρησιμοποιώντας αυτούς τους κόσμους με σεβασμό, θα αποκτήσουμε μεγαλύτερη κατανόηση και εκτίμηση για τον δικό μας....

Αυθεντικό κείμενο : Paul Lutus - E-mail , Homepage
Μετάφραση - Προσαρμογή : Vampyre - E-mail , Homepage