Είστε εδώ: Αρχική > Τεύχη > 04 > Αφιέρωμα

Συναρμολογώντας κομμάτι - κομμάτι έναν υπολογιστή

Τίτλος Αφιερώματος: Συναρμολογώντας κομμάτι - κομμάτι έναν υπολογιστή
Μήνας Δημιουργίας: Απρίλιος 2002
Δημιουργοί: Βασιλείου Κώστας, Βασσάλας Γιώργος, Ευσταθίου Γιάννης, Σταθόπουλος Νίκος
Επιμέλεια: Thunder
Περιεχόμενα: Τοποθέτηση Επεξεργαστή & Ψύκτρας - Τοποθέτηση Μνήμης - Προετοιμασία Κουτιού - Ρυθμίσεις & Τοποθέτηση Μητρικής - Τοποθέτηση Καρτών Επέκτασης - Τοποθέτηση Σκληρού Δίσκου - Τοποθέτησης Μονάδας Δισκέτας - Τοποθέτηση Μονάδας CD-Rom - Τοποθέτηση Ελεγκτή SCSI - Τελικές Ρυθμίσεις - Τελική Συνδεσμολογία - Έλεγχος του BIOS

 

Πρόλογος

Όταν αγοράζουμε έναν έτοιμο υπολογιστή, με την έννοια ότι το hardware και το software είναι ήδη "στημένα", έχουμε τη σιγουριά πως θα δουλεύει χωρίς προβλήματα. Έτσι όμως δεν αισθανόμαστε τι ακριβώς χρησιμοποιούμε. Σε εμάς φαίνεται μόνο η οθόνη, το πληκτρολόγιο και μερικά κουμπιά πάνω στον πύργο, χωρίς να συνειδητοποιούμε την πολυπλοκότητα των περιεχομένων του κουτιού.

Το εσωτερικό των υπολογιστών δεν είναι το καλύτερο μέρος για πειράματα καθότι μια λάθος κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές μεγάλου κόστους. Παρόλα αυτά, με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορεί ο καθένας να "στήσει" το δικό του υπολογιστή, από το μηδέν.

Σε αυτό το αφιέρωμα σας παρουσιάζουμε με απλά βήματα και χαρακτηριστικές εικόνες, τι πρέπει να κάνετε για να το πετύχετε. Μαζέψτε όλα τα απαραίτητα κομμάτια, βρείτε αρκετό χρόνο, γειωθείτε και ξεκινάμε!

 

Περιεχόμενα


 

Τοποθέτηση Επεξεργαστή & Ψύκτρας

Αρχικά εγκαθιστούμε τον επεξεργαστή. Εάν πρόκειται για μικρό και τετράγωνο (socket), προσέχουμε τον προσανατολισμό του έτσι ώστε να ταιριάζει με τη βάση της μητρικής.

Το λευκό σημαδάκι που υπάρχει στο πάνω μέρος του είναι ο οδηγός μας. Πρέπει να έρθει στη γωνία της βάσης που είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες (αριστερή εικόνα).


Τοποθετούμε τον ανεμιστήρα πάνω στον επεξεργαστή και γατζώνουμε τα "κλιπάκια" στις προεξοχές της μητρικής (δεξιά εικόνα). Εάν πρόκειται για μεγάλο και πλακέ (slot), η τοποθέτησή του είναι απλή υπόθεση. Τον πιέζουμε στην υποδοχή και μετά συνδέουμε το λεπτό καλώδιο που έρχεται μαζί με τον επεξεργαστή, την μια άκρη πάνω του και την άλλη πάνω στην μητρική στο σημείο με την ένδειξη "CPU Fan".


 

 

 

 

Τοποθέτηση Μνήμης

Εισάγουμε την μνήμη στην κατάλληλη θέση της μητρικής. Εάν πρόκειται για SIMMS (πάνω εικόνα), αφού τα ακουμπήσουμε στη βάση, πιέζουμε προς τα πίσω.

Αν πρόκειται για DIMMS (κάτω εικόνα), τα τοποθετούμε κάθετα και πιέζουμε προς τα κάτω μέχρι να κλείσουν τα αντίστοιχα "κλιπάκια" που υπάρχουν στις άκρες της βάσης της μητρικής.

 

 

Προετοιμασία Κουτιού

Αφού ετοιμάσουμε τη μητρική και κάνουμε όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις, ξεκινάμε να την βάλουμε μέσα στο κουτί. Το κάθε κουτί έχει κάποιες τρύπες πάνω στις οποίες βιδώνουμε τα μπρούτζινα στηρίγματα που βρίσκουμε στη συσκευασία του κουτιού.

Μέσα στη συσκευασία του κουτιού υπάρχουν και μερικά πλαστικά ελάσματα τα οποία και χρησιμοποιούμε για να μην υπάρχει απευθείας επαφή της μητρικής με μεταλλικά του μέρη (αριστερή εικόνα).

Τοποθετούμε στο κουτί το κατάλληλο κάλυμμα των εισόδων - εξόδων της μητρικής, προβάροντάς τη ώστε να δούμε αν ταιριάζουν όλες οι τρύπες (δεξιά εικόνα).

Σπάμε όποια καλύμματα χρειάζεται ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες τρύπες από όπου αργότερα θα περάσουν οι υποδοχές της μητρικής κάρτας.


 

 

Ρυθμίσεις & Τοποθέτηση Μητρικής

Τώρα μπορούμε να ρυθμίζουμε τη συχνότητα του επεξεργαστή με διάφορους τρόπους. Ο πιο εύκολος είναι η μητρική να είναι Jumperless, δηλαδή να μην υπάρχουν βραχυκυκλωτήρες (Jumpers) και να γίνονται όλα αυτόματα από το BIOS.

Αν κάτι τέτοιο δεν ισχύει, συμβουλευόμαστε το εγχειρίδιο χρήσης της μητρικής κάρτας για να βραχυκυκλώσουμε τα κατάλληλα Jumpers σύμφωνα με το μοντέλο του επεξεργαστή μας. Ο τρόπος αυτός είναι ο πιο δύσκολος και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή.

Τέλος, μπορεί η μητρική να έχει διακόπτες (Switches) τους οποίους θα πρέπει να τους βάλουμε σε θέση On / Off, πάλι με βάση το εγχειρίδιο της μητρικής.

Τοποθετούμε τη μητρική με προσοχή πάνω στα ελάσματα που εισάγαμε προηγουμένως και βιδώνουμε προσεκτικά και σφικτά τις βίδες που θα τη συγκρατήσουν στα μπρούτζινα στηρίγματα (δεξιά εικόνα). Για αποφυγή καταστροφών, το κατσαβίδι πρέπει να είναι απλό, δηλαδή ούτε δοκιμαστικό, ούτε μαγνητικό.

Ελέγχουμε αν είναι σωστά τοποθετημένη στο κουτί και κοιτάζουμε να μην έχει ξεχαστεί κάποια βίδα ή άλλο μεταλλικό αντικείμενο πάνω ή κάτω από τη μητρική, που θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιο βραχυκύκλωμα.

Τέλος, συνδέουμε το καλώδιο της τροφοδοσίας πάνω στη μητρική, προσέχοντας πάντα να μην έχουμε στην πρίζα το τροφοδοτικό μας. Εάν η τροφοδοσία είναι ATX τότε το βύσμα δεν μπορεί να μπει ανάποδα (αριστερή εικόνα). Αντίθετα, στις μητρικές ΑΤ τα μαύρα καλώδια πρέπει να βρίσκονται κοντά (δεξιά εικόνα).

 


Τοποθέτηση Καρτών Επέκτασης

Βγάζουμε από το πίσω μέρος του κουτιού τα λαμάκια που καλύπτουν τις διόδους εξόδου των καρτών επέκτασης, από τις θέσεις που σκοπεύουμε να τις τοποθετήσουμε (δεξιά εικόνα).

Τα καινούργια κουτιά έχουν φροντίσει όλα τα λαμάκια τους να είναι βιδωτά ώστε να μπορούμε να προσθαφαιρούμε κάρτες με μεγαλύτερη ευκολία.


Η τοποθέτηση της κάρτας γίνεται πιέζοντας την με προσοχή στην κατάλληλη υποδοχή (slot).

Οι κάρτες γραφικών πηγαίνουν στη θύρα AGP η οποία είναι συνήθως μικρή και χρώματος σκούρου καφέ (αριστερή εικόνα).

Οι κάρτες PCI (ήχου, τηλεόρασης, τοπικού δικτύου, εσωτερικά modem) εισάγονται σε δίαυλο PCI (μεγάλη λευκή θύρα) και οι κάρτες ISA σε δίαυλο ISA.

Τέλος βιδώνουμε την κάρτα στην υποδοχή με προσοχή ώστε να μη σπάσουμε την άκρη της (δεξιά εικόνα).

 

 

Τοποθέτηση Σκληρού Δίσκου

Η επόμενη κίνηση είναι να τοποθετήσουμε τον σκληρό δίσκο μέσα στο κουτί, συνήθως κάτω από την υποδοχή της μονάδας της δισκέτας. Συνδέουμε το ειδικό καλώδιο IDE στην κατάλληλη θύρα της μητρικής, όπως υποδεικνύει το manual της motherboard (δεξιά εικόνα) και μετά ρυθμίζουμε το jumper πίσω από το δίσκο να δείχνει στο master ή το slave, ανάλογα για τι τον προορίζουμε.

Προσοχή στο μαρκαρισμένο μέρος του καλωδίου το οποίο πηγαίνει στην Ακίδα 1 (PIN 1) του βύσματος (το οποίο αναφέρεται στο manual). Αυτό ισχύει για τα καλώδια όλων των ελεγκτών.


Αμέσως μετά συνδέουμε το άλλο άκρο του καλωδίου IDE, στον σκληρό δίσκο, προσέχοντας τη μαρκαρισμένη μεριά του καλωδίου να μπαίνει στην Ακίδα 1 του βύσματος (όπως αναγράφεται πάνω στο δίσκο - αριστερή εικόνα).

Τέλος, συνδέουμε ένα από τα καλώδια τροφοδοσίας στην διπλανή υποδοχή, ώστε να έχει ρεύμα. Τις περισσότερες φορές, πρέπει το κίτρινο καλωδιάκι να δείχνει προς την εξωτερική πλευρά της συσκευής (δεξιά εικόνα).

 

 

 

 

Τοποθέτηση Μονάδας Δισκέτας

Ο ελεγκτής της δισκέτας βρίσκεται και αυτός πάνω στη μητρική. Πρώτα από όλα τοποθετούμε τον οδηγό δισκέτας πάνω στο κουτί μας και το βιδώνουμε, αφαιρώντας το εξωτερικό κάλυμμα από το κουτί (δεξιά εικόνα).

Καλώδιο για τους οδηγούς δισκέτας

Στη συνέχεια τοποθετούμε το καλώδιο που συνδέει τους οδηγούς δισκέτας πάνω στη μητρική, προσέχοντας το μαρκαρισμένο μέρος να πηγαίνει στην Ακίδα 1 του βύσματος και στη συνέχεια συνδέουμε την άλλη άκρη του καλωδίου στον οδηγό δισκέτας, πάλι προσέχοντας να μπει στην Ακίδα 1 (αριστερή εικόνα).

Αξίζει να σημειωθεί πως το καλώδιο που συνδέει τον οδηγό δισκέτας, δεν είναι συμμετρικό, αλλά σε κάποιο σημείο αντιστρέφεται. Αυτό καθορίζει πως ο οδηγός που θα τοποθετήσουμε μετά την αντιστροφή είναι ο οδηγός Α:. Τέλος, συνδέουμε το βύσμα τροφοδοσίας, που είναι μικρότερο από εκείνο του δίσκου.

 

 

Τοποθέτηση Μονάδας CD-Rom

Η τοποθέτηση του CD-ROM (ή του DVD-Rom, ή του CD-RW) ακολουθεί τον ίδιο τρόπο συνδεσμολογίας με τον σκληρό δίσκο. Δηλαδή θα πρέπει να δηλώσουμε αν είναι master ή slave και να χρησιμοποιήσουμε το καλώδιο για σύνδεση συσκευών IDE (πάνω εικόνα).

To διαφορετικό είναι ότι τώρα πρέπει να συνδέσουμε και το ειδικό καλώδιο Audio της εξόδου ήχου. Η μία άκρη πάει στο CD-ROM και την άλλη άκρη στην κάρτα ήχου.

 

Μπορούμε να το συνδέσουμε είτε στην ενσωματωμένη κάρτα ήχου του motherboard (αν υπάρχει), όπως μας συμβουλεύει το manual, είτε αλλιώς στην PCI κάρτα ήχου που συνδέσαμε προηγουμένως (κάτω εικόνα).

 

 

Σημείωση: κάποιες συσκευές μπορεί να υποστηρίζουν και Digital Output. Το ειδικό αυτό καλώδιο συνήθως έρχεται μαζί με την κάρτα ήχου και συνδέεται ακριβώς όπως το Audio Cable.

Καλώδιο IDE

 

 

Τοποθέτηση Ελεγκτή SCSI

Η εγκατάσταση ενός SCSI Controller σαν κάρτα επέκτασης γίνεται με τον ίδιο τρόπο που εγκαταστήσαμε όλες τις άλλες κάρτες. Η δυσκολία στην εγκατάσταση εντοπίζεται στον τερματισμό των συσκευών και αυτό γιατί αν κάτι πάει στραβά, δε θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καμία από τις SCSI συσκευές του διαύλου.

Αφού τοποθετήσουμε την κάρτα και τις συσκευές SCSI στο σύστημά μας, τις συνδέουμε με το ανάλογο καλώδιο, τοποθετώντας την μια άκρη του καλωδίου στην αντίστοιχη υποδοχή της κάρτας, προσέχοντας πάντα την μαρκαρισμένη πλευρά να είναι στην Ακίδα 1 του ελεγκτή και την άλλη άκρη στις υπόλοιπες συσκευές, σειριακά (δεξιά εικόνα).

 

 

Τελικές Ρυθμίσεις

Αφού τοποθετήσουμε και τις υπόλοιπες κάρτες επέκτασης, πρέπει να κάνουμε τις τελικές ρυθμίσεις και συνδέσεις που έχουν σχέση με τα ενδεικτικά λαμπάκια του κουτιού, το διακόπτη επανεκκίνησης και το διακόπτη τροφοδοσίας ON/OFF (αριστερή εικόνα).

Συμβουλευόμαστε πάντα το εγχειρίδιο της μητρικής μας και συνδέουμε το καλώδιο του κουτιού που γράφει power, στην αντίστοιχη θέση της μητρικής.

Παρόμοια συνδέουμε και το καλώδιο που γράφει Reset (διακόπτης επανεκκίνησης) στην κατάλληλη θέση όπως και το καλώδιο που γράφει PC-Speaker το οποίο δίνει ρεύμα στο ηχείο του κουτιού μας.

 

 

Τελική Συνδεσμολογία

Τέλος συνδέουμε τα βασικά περιφερειακά μας, δηλαδή το ποντίκι, το πληκτρολόγιο και την οθόνη, στις ανάλογες υποδοχές που βρίσκονται στο πίσω μέρος του κουτιού. Τα υπόλοιπα θα τα συνδέσουμε μετά, όταν σιγουρευτούμε πως όλα πήγαν καλά.

Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ρεύμα. Συνδέουμε το καλώδιο ρεύματος με την υποδοχή που βρίσκεται στο πίσω μέρος του τροφοδοτικού και μετά το βάζουμε στην πρίζα.

Αν κάτι δεν πάει καλά, τότε θα ακούσουμε είτε πολλά "beep" από το ηχείο του κουτιού, είτε λίγα παρατεταμένα. Η εξήγηση αυτών των ήχων υπάρχει στο εγχειρίδιο της μητρικής κάρτας. Διαβάστε και διορθώστε ό,τι πρέπει.

Πιθανές λύσεις σε προβλήματα μπορεί να είναι:

 


Έλεγχος του BIOS

Εάν όλα πήγαν καλά, πατώντας το κουμπί power, που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του κουτιού, το σύστημά μας θα πρέπει να ανοίξει.

Αρχικά εμφανίζονται τα στοιχεία της κάρτας γραφικών η οποία φορτώνει πρώτη. Στη συνέχεια το σύστημα αρχίζει και μετράει την μνήμη και μας δείχνει τον τύπο του επεξεργαστή. Τελικά εμφανίζει τις IDE συσκευές που βρήκε και λοιπά τεχνικά στοιχεία. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να πατήσουμε DEL (delete) για να μπούμε στα BIOS της μητρικής κάρτας.

Οι τελικές ρυθμίσεις γίνονται στο BIOS. Εκεί θα πρέπει να δηλώσουμε τις συσκευές μας για να δουλέψουν σωστά. Η καλύτερη λύση είναι να τις δηλώνουμε "AUTO" (από το automatical) οπότε το motherboard αναγνωρίζει αυτόματα όποια συσκευή του έχουμε συνδέσει, χωρίς να πρέπει να προβούμε σε επιπλέον ρυθμίσεις. Επίσης κανονίζουμε και το boot order, δηλαδή με ποια σειρά να διαβάσει τις συσκευές μας αναζητώντας κάποιο λειτουργικό σύστημα.

Η πιο συνηθισμένη λύση είναι να ξεκινήσουμε από δισκέτα (boot disk). Παρόλα αυτά, τώρα πια πολλά CD έχουν γίνει bootable δίνοντας μας τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε απ' ευθείας σε αυτά και να εγκαταστήσουμε κάποιο λειτουργικό σύστημα στο σκληρό μας δίσκο.

 

 

Επίλογος

Έτσι τώρα έχουμε στα χέρια μας έναν ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό υπολογιστή, έτοιμο προς χρήση. Έχοντας γνωρίσει κάθε μέλος του από κοντά, αισθανόμαστε πιο άνετα στη χρήση του και καταλαβαίνουμε πιο εύκολα ποια συσκευή μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα. Χρησιμοποιείστε τους σωστά, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα.

 

Σημειώσεις

Περί πνευματικών δικαιωμάτων
Οι φωτογραφίες που περιέχονται σε αυτή τη σελίδα, είναι πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών αυτού του αφιερώματος και δεν πρέπει να αναπαραχθούν με οποιοδήποτε τρόπο και σε οποιοδήποτε μέσο, χωρίς άδεια. Για οποιαδήποτε πληροφορία στείλτε e-mail.

Προσοχή!
Χρησιμοποιείστε τις πληροφορίες αυτού του άρθρου με δικό σας ρίσκο. Το "IC" και οι συγγραφείς του αφιερώματος δεν ευθύνονται για οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να προξενήσετε σε κάποια συσκευή ή οποιοδήποτε παρόμοιο συμβάν.