Είστε εδώ: Αρχική > Τεύχη > 04 > DivX εδώ και τώρα! ;-)

DivX εδώ και τώρα! ;-)

- Από τον NeTeD

Τι είναι το DivX ?
Με λίγα λόγια είναι ακόμα ένα format ψηφιακού video, όπως το MPEG1, MPEG2 κτλ.

Τι προσφέρει ?
Συμπίεση με μικρό μέγεθος αρχείου και με ελάχιστη απώλεια στην ποιότητα!

Που χρησιμεύει ?
Κυρίως στην αποθήκευση ταινιών DVD σε CD (για λόγους backup φυσικά, μη μας πάνε και μέσα)

 

Για αρχή λίγη ιστορία:

Αρχικά εμφανίστηκε o MPEG4 codec της Microsoft ο οποίος προσέφερε μικρό μέγεθος αρχείου και πολύ καλή ποιότητα, αλλά δεν ήταν παραμετροποιήσιμος! Έτσι κάποια "καλά" παιδιά τον έκλεψαν, του έκαναν κάποιες τροποποιήσεις και εγένετο το θαυμαστό DivX ! Αυτό πλέον βρίσκεται στάσιμο στην έκδοση 3.11alpha εδώ και πολύ καιρό.

Μετά άρχισε να κάνει τα πρώτα της βήματα η DivXNetworks Inc. ή αλλιώς "Project Mayo" όπου συμμετέχουν κάποια άτομα guru στο θέμα του video compression. Έβγαλαν έναν codec που δημιούργησαν από το μηδέν, με ονομασία DivX4.0. Το όλο project πλέον στεγάζεται στο www.divx.com. Αυτή η κίνηση έγινε με σκοπό να δημιουργηθεί κάτι καλύτερο, ταχύτερο από το 3.11 και να μην έχει σχέση με την Microsoft.

H διαδικασία:

Όπως είπαμε, η κύρια λειτουργία του DivX είναι η μετατροπή ταινιών DVD σε DivX ώστε να χωρέσουν σε CD. Αν και ακούγεται αρκετά απλή η διαδικασία, στο δρόμο βρίσκουμε τόσους πολλούς τρόπους να φτιάξουμε ένα DivX, που στο τέλος πελαγώνουμε.

Η ιδέα έχει ως εξής:

Ripparουμε την ταινία στο σκληρό μας δίσκο με κάποιο ειδικό πρόγραμμα (ripper), δηλαδή την αντιγράφουμε, που σημαίνει ότι θέλουμε γύρω στα 5GB ελεύθερα για αυτόν το σκοπό. Τώρα έχουμε την ταινία σε MPEG2 να περιμένει.

Αν επιχειρήσουμε να την περάσουμε όπως είναι σε CD χωρίς καμία απώλεια στην ποιότητα, θέλουμε γύρω στα 8-12 CD! Δεν είναι προτιμότερο να την βάλουμε σε δύο CD με ελαφρώς αλλοιωμένη ποιότητα όμως? Εδώ έρχεται ένας compressor o οποίος αναλαμβάνει να μετατρέψει την ταινία από MPEG2 (το format του DVD), σε DivX.

Η μετατροπή αυτή ανάλογα με τον επεξεργαστή που διαθέτουμε, παίρνει αρκετή ώρα. Σε έναν Pentium3 733Mhz θέλει περίπου 10 ώρες για μια 2ωρη ταινία! Ρίχνουμε έναν υπνάκο λοιπόν και όταν ξυπνάμε έχουμε έτοιμη, συμπιεσμένη, την ταινία μας.

Τώρα αν το ψάξετε παραπάνω το θέμα, ανοίγει ένας ορίζοντας με άπειρες επιλογές για να φέρετε το αποτέλεσμα στα μέτρα σας, όπως ενσωμάτωση πολυκάναλου ήχου, εισαγωγή υποτίτλων διαφόρων γλωσσών, δημιουργία menu και άλλα πολλά που θα τα ανακαλύψετε με τον καιρό αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε.

Το μέλλον:

Οι τύποι στο www.divx.com φαίνεται να το έχουν πάρει πολύ ζεστά το θέμα. Βγάζουν πολύ συχνά νέες beta και την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές βγήκε η final του DivX4.0. Για την ώρα πάντως το DivX3.11 δείχνει να αποδίδει κάπως καλύτερα, αλλά μη ξεχνάμε ότι το DivX4.0 άρχισε να χτίζεται από το ΜΗΔΕΝ, ενώ το 3.11 είναι απλά μια hacked έκδοση του MPEG4 της Microsoft. Αυτό σημαίνει ότι το DivX4.0 έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης και αναμένουμε καλύτερα αποτελέσματα σύντομα!

Μπορείτε να παρακολουθείτε από κοντά τις εξελίξεις στα παρακάτω sites:

NeTeD