Είστε εδώ: Αρχική > Τεύχη > 05 > Δει Δή... Δικτυοπλοειν

Δει Δή... Δικτυοπλοειν: Αντιδρώντας

- Από τον Thunder

"Πρέπει λοιπόν να ψάχνουμε το Internet, να αναζητούμε πληροφορίες και στοιχεία που θα μας βοηθήσουν στην έρευνά μας..." έγραφε η στήλη πριν περίπου πέντε χρόνια. Το Διαδίκτυο, όπως και ο πραγματικός κόσμος, είναι ένα τεράστιο και χαώδες μέρος γεμάτο πληροφορίες, οι οποίες ίσως και να οδηγήσουν σε γνώσεις. Ποιός μπορεί όμως να κατατάξει τη γνώση σε νόμιμη και παράνομη; Αν είσαι κάτοχος κάποιας γνώσης της οποίας η υλοποίηση είναι αντίθετη με τους υπάρχοντες νόμους, δεν είσαι αυτόματα παράνομος. Ίσως όμως κάποιοι να σε θεωρήσουν επικίνδυνο...

Τίτλος αυτής της στήλης "Αντιδρώντας", αφιερωμένη σε όσα θέλουν να σας κάνουν να πιστεύετε πως δε μπορείτε να πετύχετε. Έτσι, για να τα γνωρίζετε...

 

Περιεχόμενα

 


Θέλω να κάνω search σε γνωστές σελίδες όμως το επιτρέπουν μόνο στα μέλη τους.
Μπορώ να το προσπεράσω ;

Είδα ένα ωραίο video ή γραφικό σε μία σελίδα όμως δε μου δίνει επιλογή να το κατεβάσω.
Δηλαδή δε γίνεται ;

Θέλω να δω κάποιον ιστοχώρο όμως μου λέει πως απαγορεύεται η πρόσβαση από τη χώρα μου.
Τί μπορώ να κάνω;

Ξέρω να αντιγράφω τραγούδια από CD στον υπολογιστή, όμως τί γίνεται με τα "Copy Controlled" CDs ;

Πρέπει να χάνω τόση ώρα κατεβάζοντας τα αρχεία του Windows Update ή του Antivirus, κάθε φορά που κάνω format ;

 

 

Θέλω να κάνω search σε γνωστές σελίδες όμως το επιτρέπουν μόνο στα μέλη τους.
Μπορώ να το προσπεράσω ;

Για λόγους ασφαλείας, υπερβολικού φόρτου του server ή απλά για μεγαλύτερο οικονομικό όφελος, κάποιοι ιστοχώροι, ενώ παρέχουν ελεύθερα το υλικό τους στο Διαδίκτυο, δεν επιτρέπουν σε μη εγγεγραμμένα μέλη να χρησιμοποιήσουν τις μηχανές αναζήτησης των σελίδων τους. Αυτό σημαίνει πως ενώ υπάρχουν τα εργαλεία για εξερεύνηση, κατά την προσπάθεια εύρεσης κάποιου στοιχείου εμφανίζεται το μήνυμα προτροπής προς εγγραφή. Όταν η εγγραφή είναι δωρεάν αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, όμως σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ο χρήστης αναγκάζεται να ψάχνει χειροκίνητα μία - μία τις καταχωρήσεις μέχρι να βρει αυτές που θέλει.

Αυτή η επίπονη διαδικασία μπορεί να παραληφθεί με τη βοήθεια των ιδιαίτερα διαδεδομένων μηχανών αναζήτησης του Διαδικτύου. Οι πιο σοβαρές διαθέτουν δυνατότητες παραμετροποίησης των αποτελεσμάτων. Έτσι αντί να ζητήσουμε απλά τις λέξεις, θα απαιτήσουμε να εμφανίζονται μόνο από συγκεκριμένο ιστοχώρο.

Παρακάτω υπάρχουν δύο παραδείγματα αξιοποίησης αυτής της ευκολίας που βοηθάει και εμάς να βρούμε ό,τι θέλουμε, αλλά και τον κάθε server να μην παραπονιέται πως "υπερφορτώθηκε" από τα search queries. Προβλήματα σε αυτή τη μέθοδο παρουσιάζονται μόνο όταν η μηχανή που επιλέξαμε δεν έχει καταγράψει ακόμα την ύπαρξη της σελίδας που εξερευνούμε, οπότε και αναζητούμε την τύχη μας σε άλλες μηχανές.

Η σελίδα http://www.experts-exchange.com είναι μία παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα ατόμων που προσφέρουν τις γνώσεις τους σε άλλους που τις χρειάζονται. Αμέτρητες χρήσιμες καθημερινές ερωτήσεις, για μεγάλη ποικιλία θεμάτων, βρίσκονται ανάμεσα στις εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες του χώρου.

Αν θελήσουμε να ψάξουμε κάτι συγκεκριμένο και χρησιμοποιήσουμε το search τους θα μας εμφανιστεί το μήνυμα :

Επειδή η εγγραφή απαιτεί μία χρονοβόρα διαδικασία (όπως και καταβολή χρημάτων), ενώ εμείς θέλουμε απλά μία γρήγορη απάντηση, κάνουμε το εξής: πηγαίνουμε σε μία μηχανή αναζήτησης, για παράδειγμα το Google, και γράφουμε πριν απ' όλα site:το-όνομα-του-ιστοχώρου και μετά όποιους όρους αναζητούμε.

Αυτό θα μας εμφανίσει όλες τις σελίδες του συγκεκριμένου site που έχουν τους όρους που ψάχνουμε. Μάλιστα τα εισαγωγικά που χρησιμοποιήσαμε (" ") ζητάνε από τη μηχανή να βρει ολόκληρη τη φράση, όπως ακριβώς τη δίνουμε. Έτσι θα συντομεύσουμε ακόμη περισσότερο την έρευνά μας.

Το ίδιο μπορεί να εφαρμοστεί και στον ιστοχώρο http://www.deviantart.com, μία πολύ μεγάλη κοινότητα ψηφιακών γραφικών και τεχνών. Όπως αναφέρουν, δεν μπορούν προσωρινά να αφήσουν το search τους ελεύθερο σε όλους, επειδή ο server τους δεν αντέχει το φόρτο.

Οπότε αν προσπαθήσουμε να αναζητήσουμε κάτι, δεχόμαστε το παρακάτω μήνυμα:

Ακολουθώντας την ίδια μέθοδο με πριν, πηγαίνουμε στη μηχανή αναζήτησης και γράφουμε πάλι site:το-όνομα-του-ιστοχώρου και τις λέξεις που θέλουμε να βρούμε.

Το αποτέλεσμα θα είναι να εμφανιστούν όσες καταγεγραμμένες σελίδες από τον συγκεκριμένο ιστοχώρο περιέχουν τους όρους που ζητήσαμε.

 

 

Είδα ένα ωραίο video ή γραφικό σε μία σελίδα όμως δε μου δίνει επιλογή να το κατεβάσω.
Δηλαδή δε γίνεται ;

Εξ αιτίας μιας γενικής κλεπτοφοβίας και παράνοιας περί πνευματικών δικαιωμάτων που επικρατεί στον κόσμο και ιδιαίτερα στο Internet, κάποιοι ιστοχώροι αποφασίζουν να κόψουν το "δεξί κλικ" του ποντικιού στη σελίδα τους ώστε να μην μπορεί κάποιος να πατήσει "Save" σε κάποιο γραφικό, ήχο ή video που παρουσιάζεται εκεί. Μάλιστα υπάρχουν animations όπως τα flash που δε δίνουν καν αυτή την επιλογή κατά το δεξί click πάνω τους.

Το θετικό (ή ίσως το αρνητικό για κάποιους) με το World Wide Web είναι πως για να δεις κάτι, πρέπει κατ' αρχάς να "κατέβει" στον υπολογιστή σου. Άρα αυτόματα, οτιδήποτε βλέπετε σε κάποια σελίδα, είναι εκείνη τη στιγμή προσωρινά αποθηκευμένο στο σκληρό δίσκο σας (εξαίρεση αποτελούν τα δεδομένα stream που σχολιάζονται παρακάτω).

Για να αποθηκεύσετε κάτι στον υπολογιστή σας μπορείτε να ακολουθήσετε την πιο εύκολη λύση πατώντας το File -> Save as... του προγράμματος πλοήγησής σας στον ιστό, το οποίο θα αναλάβει να σώσει μόνιμα τη σελίδα που βλέπετε, όπου του πείτε. Αυτό μερικές φορές μπορεί να μην πιάσει εξ αιτίας προβληματικών στοιχείων στη σελίδα ή επειδή ο browser σας για κάποιο λόγο δεν παρέχει αυτή τη δυνατότητα. Άρα πρέπει να υπάρχει και άλλη λύση.

Διαδεδομένα προγράμματα όπως το HTTrack και το Teleport αναμβάνουν να κατεβάσουν ακόμη και ολόκληρους ιστοχώρους (μεγάλες ποσότητες ιστοσελίδων) στον υπολογιστή σας. Αυτό είναι χρήσιμο για offline browsing όμως αν θέλετε ένα μόνο αρχείο είναι ιδιαίτερα χρονοβόρο.

Έτσι καταλήγουμε να ψάχνουμε τους φακέλους προσωρινής αποθήκευσης των σελίδων. Κάθε πλοηγός έχει το δικό του φάκελο για προσωρινά αρχεία, που ορίζεται είτε από την κατασκευή του, είτε από κάποια παράμετρο στα Options του. Παρακάτω παρουσιάζεται ένα παράδειγμα αποθήκευσης αρχείου flash σε μόνιμη θέση στο δίσκο, από τα προσωρινά αρχεία του Microsoft Internet Explorer (για Windows NT/2000/XP).

Ο ιστοχώρος http://www.eye4u.com φτιάχνει κάποια από τα καλύτερα flash animations του Διαδικτύου. Σε μία επίσκεψη στη σελίδα τους είδαμε την demo έκδοση ενός διαφημιστικού που έχουν δημιουργήσει.

Αρχικά περιμένουμε να φορτώσει ολόκληρο το flash ώστε να κατέβει στο δίσκο μας και να το δούμε.

Το παράθυρο δεν είχε καμία μπάρα ώστε να κάνουμε "Save as" τη σελίδα ή να δούμε τη διεύθυνσή της και να την κατεβάσουμε με κάποιο ειδικό πρόγραμμα. Τελευταία λύση τα temporary αρχεία του Explorer. Ο φάκελός τους είναι Hidden που σημαίνει πως πρέπει ή να εμφανίσουμε τα κρυφά αρχεία ή να γράψουμε μόνοι μας τη διαδρομή προς εκεί.

Για να πούμε στα Windows να δείχνει και τα Hidden files πηγαίνουμε Tools -> Folder Options -> View και επιλέγουμε το "Show hidden files and folders". Τώρα φαίνονται όλα τα αρχεία και οι φάκελοι, ενώ εκείνα που είναι Hidden είναι κάπως πιο θολά. Πρέπει να μπούμε στο directory "Documents and Settings" μετά σε εκείνο που αντιπροσωπεύει το username μας στα Windows (π.χ. "User"), μετά στο θολό Local Settings και τελικά στο Temporary Internet Files.

Σημείωση: αν δε θέλετε να εμφανίσετε τα κρυφά αρχεία επειδή κάποιος μπορεί άθελά του να σβήσει κάποιο που χρειάζεται, τότε απλά πηγαίνετε στην Address bar και γράψτε μόνοι σας τη διαδρομή προς το συγκεκριμένο directory.

 

Στη μεγάλη λίστα των αρχείων υπάρχει και αυτό που αναζητείτε. Για δική σας ευκολία μπορείτε να τα ταξινομήσετε ανά τύπο ώστε να μαζευτούν τα ίδια κοντά και να εντοπίσετε τα flash πιο γρήγορα.

 

 

 

Τελικά επιλέγετε αυτό που σας άρεσε και θέλετε να κρατήσετε και το μεταφέρετε σε κάποιο προσωπικό σας directory. Σημειώστε πως για να δείτε τα αρχεία χρειάζεται να έχετε και τους κατάλληλους viewers (π.χ. flash player) όμως εφόσον μπορέσατε να δείτε το αρχείο με τον browser σας τότε πιθανότατα κάνει και αυτός για τη συγκεκριμένη δουλειά.

 

Λάβετε υπ' όψη σας πως κάποιοι έχουν φροντίσει να ασφαλίσουν νομικά τις δημιουργίες τους και πως οτιδήποτε αποθηκεύσετε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μόνο σύμφωνα με την άδεια που το συνοδεύει (ελεύθερη χρήση, απαγορευμένη χρήση χωρίς συγκατάβαση κτλ.).

Μια τελευταία παρατήρηση για τα δεδομένα stream. Αυτά είναι συνήθως αρχεία ήχου και video, που δεν αποθηκεύονται στον υπολογιστή σας αλλά τα ακούτε ζωντανά από τον ιστοχώρο που τα προσφέρει. Τέτοια αρχεία είναι τα Real Player videos, τα Media Player streams ακόμη και τα Shoutcast streams. Φυσικά, μπορείτε με τα κατάλληλα προγράμματα να τα αποθηκεύσετε στο δίσκο σας, καθώς οτιδήποτε ακούτε ή βλέπετε στο PC μπορεί να καταγραφεί από έναν sound recorder ή έναν computer screen recorder.

 

 

Θέλω να δω κάποιον ιστοχώρο όμως μου λέει πως απαγορεύεται η πρόσβαση από τη χώρα μου. Τί μπορώ να κάνω;

Στα ταξίδια σας στον παγκόσμιο ιστό μπορεί να συναντήσετε και ιστοχώρους που δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε υπολογιστές από τη χώρα σας. Καταλαβαίνουν την τοποθεσία σας επειδή όπου πάτε δείχνετε αυτόματα και την IP διεύθυνσή σας (κάτι σα να κυκλοφορείτε στο δρόμο με μια στάμπα της ταυτότητάς σας στη μπλούζα σας). Για κάποιο λόγο σε μερικές σελίδες μπορεί να έχει απαγορευτεί η πρόσβαση από τη δικιά σας περιοχή (π.χ. την .gr). Έτσι δε σας αφήνουν να δείτε τις πληροφορίες που περιέχει, ενώ άτομα από άλλες χώρες μπορούν χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Για να ξεφύγουμε από αυτή την αδικία αξιοποιούμε την ήδη πολύ διαδεδομένη μέθοδο των proxy servers. Οι proxies χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια για να καλύπτουμε την ταυτότητα μας από τις σελίδες που επισκεπτόμαστε (κάτι σα να φοράμε μία άλλη μπλούζα πάνω από τη στάμπα μας). Προγράμματα όπως το Steganos και το Anonymizer προσφέρουν (έναντι αμοιβής) ανώνυμο surfing στους κατόχους τους καθώς "καλύπτουν" την IP τους με άλλες που ανήκουν σε proxy servers. Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε μία web proxy υπηρεσία που για την ώρα παρέχεται δωρεάν.

Έστω ότι για κάποιο λόγο θέλουμε να δούμε τις τηλεοπτικές σειρές που ανήκουν στην Αμερικανική εταιρεία Showtime. Στην περίπτωση που δεν μπαίνουμε από Αμερικανικό υπολογιστή (άρα έχουμε non USA IP address), κατά την είσοδό μας στη σελίδα τους θα λάβουμε το εξής μήνυμα:

Φυσικά αυτό είναι απαράδεκτο διότι τα στοιχεία τους δεν είναι απόρρητα, απλά για κάποιο λόγο η εν λόγω εταιρεία αποφάσισε να μην τα μοιραστεί με τον κόσμο έξω από την Αμερική (παρόλο που οι εκπομπές τους προβάλλονται παγκοσμίως). Με τη βοήθεια του Proxify θα κρύψουμε την πραγματική μας ταυτότητα και έτσι ο server θα μας αφήσει να μπούμε.

Εκεί βάζουμε τη διεύθυνση που προσπαθούμε να προσπελάσουμε και πατάμε το κουμπί.

Έτσι βλέπουμε και εμείς τις πληροφορίες που προσφέρονται από τον συγκεκριμένο ιστοχώρο.

 

Με αυτή τη μέθοδο μπορούμε να προσπεράσουμε και άλλα παραπλήσια προβλήματα όπως το να μην καταγραφούμε από ενοχλητικούς IP loggers ή advertisment managers.

 

 

Ξέρω να αντιγράφω τραγούδια από CD στον υπολογιστή, όμως τί γίνεται με τα "Copy Controlled " CDs ;

Ανάμεσα στις απεγνωσμένες προσπάθειες των δισκογραφικών "γιγάντων" να προστατέψουν τα τραγούδια των "καλλιτεχνών" τους είναι και η μέθοδος του "Copy Control".

Αρχικά είχαν προσπαθήσει να τοποθετήσουν ένα "νεκρό" data track στην αρχή των CDs ώστε ο υπολογιστής να τα θεωρεί χαλασμένα και να τα απορρίπτει. Με έναν απλό μαρκαδόρο μπορούσε κάποιος να το περάσει από πάνω κάνοντας τον υπολογιστή να το προσπεράσει προχωρώντας στο επόμενο, δηλαδή στο πρώτο τραγούδι.

Με το Copy Control προστίθεται ένα data track μετά το τέλος όλων των τραγουδιών το οποίο, όταν εισαχθεί στον υπολογιστή, προτρέπει τον χρήστη να κάνει install τον player που έχουν ενσωματώσει στο CD αλλιώς δε μπορεί να το ακούσει. Επίσης, το συγκεκριμένο track καταφέρνει να μπλέξει τα περισσότερα προγράμματα CD ripping, τα οποία μετά από μερικά τραγούδια σταματάνε τη μετατροπή βγάζοντας κάποιο μήνυμα λάθους. Όμως εκτός από τα προγράμματα υπάρχουν και μερικά καινούργια Audio&Data CD players που μπλέκονται καθώς το data track θέτει σε αχρηστία το μηχανισμό αναγνώρισης CD που χρησιμοποιούν.

Δυνατά προγράμματα μετατροπής όπως το dbPowerAmp δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν το ripping αναγκάζοντας τους χρήστες να περιοριστούν είτε στον player που προσφέρει το CD, είτε στη χρήση ενός απλού Audio CD player εκτός υπολογιστή. Καλλιτέχνες όπως οι Placebo στο Sleeping with ghosts και οι Radiohead στο Hail to the thief αξιοποιούν αυτή την τεχνική μετά από προτροπή των δισκογραφικών εταιρειών τους (σημείωση: τα συγκεκριμένα albums είχαν κυκλοφορήσει παρανόμως στο Internet 3 και 4 μήνες πριν κυκλοφορήσουν επισήμως).

Ανεξάρτητα από το προσωρινό δέος που προκάλεσε το καινούργιο αυτοκόλλητο της συλλογής της IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) η οποία είναι συνεργάτης της RIAA (Recording Industry Aa), οι χρήστες δεν άργησαν να βρουν τη λύση. Το πρόγραμμα Easy CDDA Extractor μπορούσε από κατασκευής, πολύ καιρό πριν συλληφθεί η ιδέα του Copy Control, να διαχωρίζει τα audio από τα data tracks. Έτσι ακόμη μία απόπειρα περιορισμού είχε ακυρωθεί, προτού καν εμφανιστεί.

Όταν ανοίγουμε το πρόγραμμα, μας ρωτάει ποια τραγούδια του album θα θέλαμε να μετατρέψουμε. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τα επιλέξουμε όλα εκτός από το τελευταίο το οποίο είναι το data track, το οποίο ξεχωρίζει και από το εικονίδιό του.

Έτσι το CD θα μετατραπεί σε αρχεία ήχου χωρίς προβλήματα, ώστε να το ακούμε όποτε θέλουμε και από οποιαδήποτε συσκευή εμείς επιλέξουμε. Να αναφέρουμε πως οι πωλήσεις των Copy Controlled CDs έπεσαν όταν μαθεύτηκε πως δεν παίζουν σε όλα τα CD players. Οι δισκογραφικές εταιρείες εκτός από επιπόλαιες έχουν γίνει και αυτοκαταστρεπτικές..

 

 

Πρέπει να χάνω τόση ώρα κατεβάζοντας τα αρχεία του Windows Update ή του Antivirus, κάθε φορά που κάνω format ;

Μετά από κάθε καινούργια εγκατάσταση των Windows, είναι καλό το σύστημα να ανανεώνεται από άποψη patches, δηλαδή προγραμμάτων που απαλείφουν τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί μετά από την επίσημη έκδοση του λειτουργικού συστήματος. Το κατέβασμα αυτών των αρχείων γίνεται ζωντανά από το Internet, πολλές φορές με τη χρήση των ειδικών μηχανών ανανέωσης του κάθε προγράμματος. Στα παραδείγματα θα αναφερθούμε στο Windows Update των Microsoft Windows XP όπως και στο Update των διαφόρων προγραμμάτων Antivirus.

Κατά την ανανέωση των Windows, τα αρχεία που κατεβαίνουν από το Windows Update αποθηκεύονται προσωρινά στο δίσκο και αφού εκτελεστούν, σβήνονται από το σύστημα για να μην πιάνουν χώρο. Αν καταφέρουμε και κρατήσουμε κάπου αλλού αυτά τα αρχεία installers, τότε δε θα χρειάζεται να τα κατεβάζουμε από την αρχή κάθε φορά αλλά θα μπορούμε απλά να τα εκτελούμε τοπικά από το δίσκο ή το CD όπου τα αποθηκεύσαμε.

Στο WindowsUpdate version 4 που ίσχυε μέχρι πριν την έκδοση του Windows XP Service Pack 2, τα αρχεία αποθηκευόντουσαν στο κρυφό φάκελο C:\WUtemp (Windows Update temporary). Από εκεί μπορούσαμε να τα αντιγράψουμε αλλού πριν προλάβει το ActiveX πρόγραμμα της Microsoft να τα σβήσει.

 

Πλέον, με την έκδοση του WindowsUpdate version 5, τα installer αρχεία που χρειαζόμαστε σώζονται στο φάκελο C:\Windows\SoftwareDistribution\Download το καθένα σε κάποιο directory που εκπροσωπεί το registry id του. Αφού κατέβουν τα αρχεία, πρέπει να ψάξουμε στον κάθε φάκελο να βρούμε το executable και να το κρατήσουμε αλλού για μελλοντική χρήση. Φυσικά με τον καιρό κάποια updates παύουν να χρειάζονται καθώς έχουν αντικατασταθεί από άλλα οπότε είναι καλό πρώτα να κοιτάμε στη σελίδα του Windows Update ποια patch από τη συλλογή μας πρέπει να εκτελέσουμε.

Όσο αφορά τα Antivirus, κάθε δημιουργός φροντίζει να προσφέρει από τη σελίδα του τα virus list updates που πρέπει να έχουν οι χρήστες, σε μορφή installer. Έτσι αν τα κατεβάσουμε μία φορά, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε όσες φορές και αν χρειαστεί. Παρόλα αυτά αξίζει να λάβουμε υπ' όψη πως τα αρχεία αυτά παλιώνουν το πολύ μέσα σε δύο μέρες, οπότε ακόμη και μετά την εκτέλεσή τους, καλό θα ήταν να τρέξουμε και την update υπηρεσία του Antivirus ώστε να προσθέσει ό,τι καινούργιο έχει βρεθεί.

 

 

Αυτά είχαμε να προτείνουμε γι' αυτό το τεύχος. Χρήσιμες καθημερινές συμβουλές για προσωρινά σοβαροφανείς καταστάσεις. Να προσέχετε...