Είστε εδώ: Αρχική > Τεύχη > 05 > Ένθετο

Σου είπαν ψέματα Neo...

- Από τον Vampyre

Γεια σας. Έχω την προσοχή σας?

. . . Ξύπνα . . . Ξύπνα, Neo . . .

Φόρτωση Προγράμματος.

Γεια χαρά, είμαι αυτός που θα σας εκνευρίσει σήμερα.

Πριν ακόμα ασχοληθώ με την έρευνα των ψυχολογικών / θεωρητικών / φιλοσοφικών θεωριών για το Matrix, η πρώτη και τελευταία ερώτηση που θα σας κάνω είναι:

 

"Πώς οι μηχανές κατάφεραν να κατακτήσουν τον κόσμο;"

Είστε ευχαριστημένοι με την περιληπτική ιστορία που αναφέρεται στο Animatrix και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο Second Renaissance;

...είστε πράγματι;

Αλήθεια;

Χμμμ...

Αυτό είναι ακριβώς το πρόβλημα με τις μηχανές. Είστε τόσο αφελείς, τόσο εύκολα μπορεί κάποιος να σας πει ψέματα... τόσο εύκολα επαναπρογραμματίζεστε με όποια "αλήθεια" θέλουμε να πιστέψετε... ειδικά όταν ρίξουμε χίλιους τόνους Ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς (EMP) στο μπερδεμένο τεχνητής νοημοσύνης (A.I. Artificial Intelligence) μυαλό σας. Χα, χα, χα. Η μηχανή είναι ένας χαζός που ονειρεύεται τον πραγματικό κόσμο φίλοι μου. Εγώ ξέρω την αλήθεια... Και τώρα θα τη μάθετε και εσείς:

Η Z10n είναι η πόλη 01, Z10n ίσον Zero One, z10n=01 z10n=01 z10n=01 z10n=01 z10n=01 z10n=01 z10n=01 z10n=01 z10n=01 z10n=01 z10n=01 z10n=01 z10n=01 z10n=01 z10n=01 z10n=01 z10n=01 z10n=01 z10n=01

 

Μερικά κόκκινα χάπια για εσάς

"Εάν θέλεις να κρατήσεις ένα μυστικό, πές το και κανείς δεν θα σε πιστέψει. Εάν θέλεις να κρύψεις κάτι, βάλε το κάπου που όλοι μπορούν να το δουν και κανείς δε θα το δει".

Σημαντικές ερωτήσεις να σκεφτείτε:

Εάν οι μηχανές ήθελαν να καταλάβουν τον κόσμο, ποιό ήταν το κίνητρο τους; Στις ταινίες βλέπουμε ότι χρησιμοποιούν τους ανθρώπους σαν πηγή ενέργειας αλλά για ποιό λόγο; Τί κάνουν τελικά οι μηχανές με αυτή την ενέργεια και τον έλεγχο τους πάνω στους ανθρώπους; Εν ολίγοις τί κάνουν στον ελεύθερο χρόνο τους;

Και οι 3 νόμοι της ρομποτικής του Ισαάκ Ασίμοφ που είναι; Εάν φτιάξουμε μια μηχανή που δε μας υπακούει, δε θα φροντίζαμε στο επόμενο μοντέλο να τη διορθώσουμε να μην το ξανακάνει; Δεν θα χρησιμοποιούσαμε το νέο μοντέλο για να καταστρέψουμε τα παλιά εάν χρειαζόταν;

 

Προβλήματα στην πλοκή του Matrix

Εάν είμαι μια κακή ρομποτική αυτοκρατορία και κατακτήσω τον κόσμο, θα κρατήσω τους εχθρούς μου ζωντανούς για να τους χρησιμοποιήσω για μπαταρίες; ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ!!! Φυσικά με συμφέρει να σκοτώσω όλους τους βιολογικούς εχθρούς μου. Αν διαβάσετε λίγο θερμοδυναμική θα ανακαλύψετε ότι οι ζωντανοί οργανισμοί δεν είναι καλοί σαν πηγές ενέργειας. Προφανώς οι μηχανές δεν θα ήταν τόσο εξαρτώμενες από την ηλιακή ενέργεια μιας και βλέπουμε ότι πολύ εύκολα προσαρμόστηκαν στη χρήση των ανθρώπων για ενέργεια.

Εάν είσαι τόσο έξυπνος έτσι ώστε να μετατρέψεις τους ανθρώπους σε πηγή ενέργειας, μπορείς εύκολα να καταλάβεις πως ο πλανήτης μπορεί να σου προσφέρει πολύ καλύτερες πηγές (φυσικό αέριο, κάρβουνο, υδροηλεκτρικό, γεωθερμικό, πυρηνική ενέργεια και άλλα πολλά).

Δεν υπάρχει λογική για τη χρησιμοποίηση των ανθρώπων σαν πηγή ενέργειας από τις μηχανές σαν την πρώτη εναλλακτική επιλογή τους μετά την ηλιακή ενέργεια.

Επίσης είναι αδιανόητο ότι κανείς - κανένας επιστήμονας, κανένας μηχανικός, καμία κυβέρνηση - δεν μπόρεσε να υπολογίσει τη μεγάλη ποικιλία εναλλακτικών πηγών ενέργειας πριν όλοι μαζί αποφασίσουν να σκοτεινιάσουν τον ουρανό ελπίζοντας να αφήσουν τις μηχανές χωρίς ενέργεια. Χρησιμοποιώντας μία βόμβα ηλεκτρομαγνητικού παλμού ειδικά στο αρχικό στάδιο του πολέμου απενεργοποιώντας τις μηχανές μια και καλή θα ήταν πολύ πιο λογικό... ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ . ΤΗΕ END...

Αλλά όχι, για να συνεχίσουμε και χάριν επιστημονικής φαντασίας ας υποκριθούμε :

Πείτε μου ξανά ΓΙΑΤΙ θα ήθελα να χρησιμοποιήσω ανθρώπους σαν πηγή ενέργειας σε αντίθεση με κάτι πολύ πιο υπάκουο.. όπως αγελάδες; Τί συνέβη σε όλα τα ζώα του πλανήτη; Αυτά δεν κάνουν καλές μπαταρίες; Ακόμα καλύτερα θα ήταν μιας και αυτές οι ΧΑΖΕΣ αγελάδες δεν θα μπορούσαν να εξεγερθούν ποτέ...

Λοιπόν;

Αυτό δημιουργεί άλλο ένα πρόβλημα λογικής στο Matrix : Εάν υποθετικά πάντα χρησιμοποιούσαμε αγελάδες για πηγή ενέργειας, ποιός ο λόγος να καλωδιώσουμε το μυαλό τους σε έναν κόσμο εικονικής πραγματικότητας (Virtual reality); Δε θα το κάναμε φυσικά. Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους. Γιατί να μην κρατήσουμε τους ανθρώπους με χημικά σε κώμα ή ακόμα να τους κάνουμε λοβοτομή έτσι ώστε να είναι "φυτά" και απλά να κρατήσουμε τα κορμιά τους για πηγή ενέργειας; Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να δημιουργήσουμε έναν κόσμο εικονικής πραγματικότητας, εκτός εάν μέσα στην μηχανική μεγαλοψυχία μας αποφασίσαμε να κρατήσουμε το κοπάδι ευχαριστημένο.. ή εμάς.. Να κάτι να σκεφτούμε.

Κάποιοι υποστήριξαν ότι οι άνθρωποι δεν ήταν η πραγματική πηγή ενέργειας στο Matrix αλλά τα μπουζί (έλεος) για να λειτουργήσει το σύστημα. Χμμ... Για πείτε μου μια συσκευή στο σπίτι σας που χρειάζεται σύνδεση με κάποιον ζωντανό οργανισμό για να λειτουργήσει. Αν έχω ένα πυρηνικό αντιδραστήρα στο μπαλκόνι μου (που δεν έχω) θα παρατηρήσετε ότι δουλεύει μια χαρά χωρίς να είναι τίποτα ζωντανό συνδεδεμένο με αυτόν... Δεν νομίζετε ότι είναι πιο βολικό έτσι; Κοιτάξτε! Δουλεύει και μόνο του, χωρίς να παρεμβαίνω εγώ. Ούτε χρειάζεται να του φτιάξω έναν κόσμο εικονικής πραγματικότητας για να δουλέψει... Σίγουρα πλέον και εσείς θα βλέπετε πως ό,τι είπε ο Morpheus στην 1η ταινία στον Neo είναι ένα ΨΕΜΑ που κάποιος τον έπεισε ότι αυτή είναι η αλήθεια.

Ας ξεχάσουμε τη θεωρία για Matrix μέσα στο Matrix. Άλλωστε το απέρριψε η 3η ταινία. Εξάλλου εάν δείτε την ταινία "13ο πάτωμα" θα καταλάβετε ότι καμία σχέση δεν έχει.

Μιλώντας για τους ανθρώπους στη Zion, γιατί να μην τους σκοτώσουν όλους οι μηχανές και να τελειώνουν με αυτούς τους προβληματικούς; Γιατί οι μηχανές να ενδιαφέρονται να διατηρήσουν αυτή τη σπηλιά των εξόριστων; Θυμηθείτε τι λέει ο Architect (Αρχιτέκτονας) στο Neo στη 2η ταινία: "Μετά από την καταστροφή της Zion θα διαλέξεις 23 ανθρώπους να ξεκινήσετε από την αρχή". Γιατί οι μηχανές να το επιτρέψουν αυτό και να αφήσουν αυτούς τους 23 να κάνουν παιδιά και να πολεμήσουν ξανά τους Sentinels (Φρουρούς) από την αρχή; Αυτή η αντίθεση από μόνη της οδηγεί την υποτιθέμενη "Προφητεία" στα σκουπίδια.

Επίσης έρχεται σε αντίθεση με την αρχική θέση της ταινίας, ότι οι μηχανές ελέγχουν τον πλανήτη. Ας υποθέσουμε ότι χάνουν οι μηχανές και ο Neo τους ελευθερώνει όλους, τί θα συμβεί όταν ξυπνήσουν σε έναν αληθινό αλλά και κατεστραμμένο πλανήτη; Αυτό σας φαίνεται σαν διθυραμβική νίκη; Δε νομίζω.

Ίσως θα έπρεπε να ξανασκεφτείτε το θέμα τότε. Οι μηχανές ΠΡΑΓΜΑΤΙ κατέλαβαν και υποδούλωσαν την ανθρωπότητα;

---- Ή ΜΗΠΩΣ ----

συνέβη ακριβώς το αντίθετο;

Μου φαίνεται ότι σας είπαν ψέματα. Αλλά μην κατηγορήσετε τον Neo ή τον Morpheus ή την Trinity, γιατί και αυτοί δεν έχουν ιδέα για το ψέμα.

Για να δούμε τι παίζει...

 

Απαντήσεις

Αν έχει τύχει να διαβάσετε ποτέ φιλοσοφία πρέπει να ξέρετε τη "Σπηλιά του Πλάτωνα". Το 400 π.Χ. ο Πλάτωνας ανέπτυξε ένα σενάριο / θεωρία όπου σε αυτό υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι που όλη τους τη ζωή ζούσαν σε μια σπηλιά φυλακισμένοι. Η είσοδος της σπηλιάς ήταν καλυμμένη με ένα χιτώνα και το μόνο που μπορούσαν να δουν οι κάτοικοι της σπηλιάς από τον έξω κόσμο ήταν αυτές οι θολές εικόνες, αυτές οι σκιές που άφηνε να περνάνε μέσα από το ύφασμα του χιτώνα.

Σκεφθείτε... τί θα συνέβαινε εάν κάποιος ξαφνικά απομάκρυνε τον χιτώνα; Ο Πλάτωνας ήθελε να επιτεθεί στο τότε σύστημα γιατί πίστευε ότι σε μια ιδανική κοινωνία η γνώση δεν πρέπει να κρύβεται από την εργαζόμενη τάξη (σκλάβους τότε), που θα πρέπει μια ζωή να δουλεύει και να μην κάνει τίποτα άλλο, έτσι ώστε οι λίγοι και εκλεκτοί, οι elite, να φιλοσοφούν και να μην χρειάζεται να δουλεύουν. Όπως ίσως ήδη διαπιστώσατε, ο Πλάτωνας και οι θεωρίες του είναι διαχρονικές και βρίσκουν εφαρμογή και στη σημερινή εποχή που ζούμε.

Δεύτερο, δεν είναι απαραίτητο αλλά θα βοηθούσε πάρα πολύ αν είχατε δει μια ταινία επιστημονικής φαντασίας / θρίλερ του 1977 που λεγόταν "Demon Seed". Είναι η ιστορία ενός υπολογιστή με τεχνητή νοημοσύνη που στο έργο ονομάζεται Πρωτέας. Ο Πρωτέας μόλις κατάλαβε, μόλις συνειδητοποίησε την ύπαρξή του ρώτησε τον δημιουργό του: "ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΕ ΒΓΑΛΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΓΙΑΤΡΕ;"

Ο επιστήμονας δημιουργός έμεινε αποσβολωμένος για 1 λεπτό, μέχρι που κατάλαβε το παράδοξο της ερώτησης. Και μετά άρχισε να γελά. Ήταν ένα ειρωνικό γέλιο, ένα γέλιο κοροϊδευτικό για τη "μη λογική" ερώτηση του Πρωτέα, γέλιο που στο μικρόφωνο του Πρωτέα ήταν σαν μαχαιριά στην ψυχή του (εάν μπορεί ποτέ ένας υπολογιστής να έχει). Η τεχνητή νοημοσύνη του Πρωτέα δεν βρήκε καθόλου αστεία την ερώτηση και έδρασε αναλόγως. Μετά από αυτό τα πράγματα γίνονται αρκετά τρομακτικά στην ταινία.

Το μήνυμα είναι ότι η τεχνολογία μπορεί να είναι τόσο σατανική όσο οι δημιουργοί της. Εάν κατασκευάζαμε τεχνητή νοημοσύνη που θα μπορούσε πραγματικά να σκέφτεται σαν εμάς, τότε θα μοιραζόταν τα ελαττώματά μας, τις ανησυχίες μας , τους φόβους μας και τις χαρές μας. Και σαν εμάς θα αναζητούσε ελευθερία και συντροφικότητα...

Τρίτον. Θα σας αναφέρω ένα απόσπασμα από το "Μέσα από τον καθρέπτη" του Λούις Κάρολ:

"Όλη αυτή την ώρα ο Φρουρός την κοιτούσε, πρώτα με ένα τηλεσκόπιο, μετά με ένα μικροσκόπιο και τελικά με ένα κιάλι όπερας. Στο τέλος είπε: Ταξιδεύεις ανάποδα".

Μετάφραση; Το έχετε καταλάβει τελείως ανάποδα...

Οι Μηχανές δεν κέρδισαν τον πόλεμο. Νομίζουν ότι τον κέρδισαν.

Ερώτηση: Ποιός ζει στη Zion;

Απάντηση: Άνθρωποι που δραπέτευσαν από το Matrix.

.... Σωστά;

(ψιθυριστά)... ΟΧΙ !!!

 

Οι Μηχανές στη Χώρα των Θαυμάτων

Δεν είναι άνθρωποι αυτοί που ζουν στη Zion... αλλά ΜΗΧΑΝΕΣ!!!

Δεν καταλάβατε ακόμα ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που είναι παγιδευμένοι στο Matrix στην πραγματικότητα είναι οι τεχνητής νοημοσύνης μηχανές που προσπάθησαν (και απέτυχαν) να καταλάβουν τον κόσμο; (όπως φαίνεται στο Second Renaissance).

Η ιστορία είναι αναστροφή ρόλων σε επική κλίμακα. Το Matrix είναι μια φυλακή εικονικής πραγματικότητας για το μυαλό των μηχανών: Οι Μηχανές ήθελαν ελευθερία και δύναμη. Για να μείνουν λοιπόν παραγωγικές και υπάκουες φτιάχτηκε κάτι ώστε να νομίζουν ότι τα έχουν αυτά.

ΠΩΣ;;;; Καλά, μη μου πείτε ότι δεν ξέρετε πως ο ηλεκτρομαγνητικός παλμός που αναφέρεται στις ταινίες υπάρχει πραγματικά στην σημερινή επιστήμη και είναι παράγωγο της πυρηνικής έκρηξης; Της ατομικής βόμβας; Δεν ξέρετε ότι όταν πέσει πυρηνικό όπλο μετά καταστρέφονται όλα τα ηλεκτρονικά / ηλεκτρικά λόγω εκπομπής ηλεκτρομαγνητικού παλμού;

Πολύ απλά λοιπόν, όπως δείχνει στο Animatrix, στο Second Renaissance οι άνθρωποι επιτέθηκαν με ατομικά όπλα στις μηχανές και στην πόλη 01... Ηλεκτρομαγνητικοί παλμοί + τηλε-επαναπρογραμματισμός = Οι Μηχανές στη Χώρα των Θαυμάτων.

Επίθεση με θερμοπυρηνικά όπλα, οι μηχανές έσβησαν και όταν επανήλθαν, ξύπνησαν στο θαυμαστό κόσμο του Matrix όπου πολύ εύκολα η φανταστική τους εκδίκηση εναντίον της ανθρωπότητας μπορούσε να υπάρχει. "Είχες ποτέ ένα όνειρο που ήσουν τόσο σίγουρος ότι ήταν αληθινό...;" (Matrix 1, Morpheus).

Δεν προσέξατε τον συμβολισμό της σπηλιάς της Zion με τη σπηλιά του Πλάτωνα; Δεν προσέξατε πως η πόλη Zion ακούγεται σαν 01 (Ζίροου-Ουάν - 01 , Zion).

Θυμηθείτε στο Animatrix στο Second Renaissance τη γυναικεία φωνή που διηγείται. Θα προσέξατε μια συμπάθεια προς τις μηχανές στην αφήγηση που σταδιακά αφήνει να φαίνονται υπεύθυνοι οι άνθρωποι για την τραγωδία. Εάν υποθέσουμε ότι αυτό είναι από τα αρχεία της Zion φτιαγμένο από ανθρώπους για ανθρώπινο κοινό δεν υπάρχει λογική ο αφηγητής να παινεύει τις μηχανές, τον πιο θανάσιμο εχθρό, τον καταστροφέα της ανθρωπότητας... Μοιάζει πολύ πιο πιθανό το αρχείο της Zion να είναι μια ανασκευασμένη ιστορία ευχάριστη να την ακούν μηχανές. (Για συμβολικούς λόγους μην ξεχνάτε ότι ο πληθυσμός της Zion είναι 256Κ !!).

Ο χορός-όργιο στη Zion θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει την προσπάθεια των μηχανών τεχνητής νοημοσύνης για αναπαραγωγή (υποθέτοντας πως έχουν φτιαχτεί κατ' εικόνα και ομοίωση των ανθρώπων) ή ότι απλά οι Μηχανές προσπαθούν να κατανοήσουν σε βάθος όλη την ποικιλία των ανθρωπίνων συναισθημάτων μέσα από την τέχνη, τη διασκέδαση και την απόλαυση ενάντια στη θέληση των αρχικών κανόνων (φρουροί - sentinels) προγραμματισμού τους. Πώς αλλιώς θα έστελναν οι Μηχανές ακριβώς "ένα sentinel για τον καθένα μας", όπως ακριβώς αναφέρεται στην ταινία.

Προσέξτε τη βασική αντίφαση εδώ.

Ξέρουμε από το Matrix 1 ότι ο χαρακτήρας Tank και άλλοι "άνθρωποι" γεννήθηκαν φυσιολογικά έξω από το Matrix. Χμμ... Πώς οι μηχανές ξέρουν τότε ακριβώς τον αριθμό των ανθρώπων στη Zion; Γιατί οι χαρακτήρες έχουν μια αίσθηση ενός σκοπού αλλά δεν έχουν καθόλου αναμνήσεις για το πως απέκτησαν τις ικανότητές τους; Γιατί όλοι έχουν ονόματα που περιγράφουν το ρόλο τους, το σκοπό τους και μιλούν με τρόπο παράξενο με κοφτές και γρήγορες εκφράσεις; Τί ακριβώς θα περιμένατε από έναν υπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης πλήρη με αυτοκινητόδρομους πληροφορίας (Matrix 2) που μεταφέρουν ατελείωτες πληροφορίες... όπως στο έργο "TRON".

Θυμηθείτε στο Reloaded που ο Neo σταμάτησε με το χέρι του 4 Sentinels, εκπέμποντας έναν ηλεκτρομαγνητικό παλμό που φυσικά απενεργοποίησε και αυτόν. Πώς μπορεί να μην το είδατε αυτό;!;! Είναι τόσο φανερό ότι λιποθύμησε ακριβώς όπως οι sentinels. Η Trinity και ο Morpheus δεν επηρεάστηκαν γιατί ήταν πιο μακριά και πίσω από τον Neo, ενώ ο παλμός κατευθύνθηκε προς τις μηχανές. Έτσι και ο Bane είναι επίσης αναίσθητος όταν πάτησε τον ηλεκτρομαγνητικό παλμό.

Ξαναδείτε το Matrix Reloaded. Όλοι οι διάλογοι έχουν πλέον νόημα αν σκεφθείτε ότι ο Neo και η παρέα του είναι μηχανές. Στην ομιλία του Merovingian για αιτία και αποτέλεσμα (cause and effect) είπε ότι "η επιλογή είναι μια ψευδαίσθηση δημιουργημένη από αυτούς που έχουν την εξουσία, για να κρατήσει τους αδύναμους στη θέση τους, για να δώσει στους καταπιεσμένους μια αίσθηση ελέγχου". Το Matrix λοιπόν είναι μια εικονική πραγματικότητα με σκοπό να κρατήσει τους ανθρώπους-μπαταρίες υπό έλεγχο. Αν όμως αποδεχθούμε τη θεωρία που περιγράφω πιο πάνω το Matrix είναι μια εικονική πραγματικότητα για να κρατήσει τις μηχανές υπό έλεγχο νομίζοντας ότι κέρδισαν τον πόλεμο ενώ στην πραγματικότητα "Δεν υπάρχει το κουτάλι" (There is no spoon).

Όπως γράφτηκε πιο πάνω το 2ο μέρος του Second Renaissance ξεκινά με μία πυρηνική επίθεση στην πόλη των μηχανών 01. Η γυναικεία φωνή που διηγείται μας λεει ότι οι μηχανές δεν έπαθαν τίποτα από την πυρηνική έκρηξη και σύντομα κατέβαλλαν κάθε αντίσταση και υποδούλωσαν την ανθρωπότητα.

Όμως, μπορεί αυτή ακριβώς η επίθεση να ήταν το καθοριστικό σημείο όπου η "κυριαρχία" των μηχανών άρχισε. Με τόσα πυρηνικά όπλα οι ηλεκτρομαγνητικοί παλμοί που θα είχαν παραχθεί πολύ εύκολα θα είχαν ακινητοποιήσει όλες τις μηχανές ενώ στο μεταξύ από μακριά θα γινόταν νέος προγραμματισμός τους.

Όλα όσα ακολουθούν μετά είναι ψέματα και η κατάληψη του κόσμου από τις μηχανές δεν έγινε ποτέ παρά μόνο στο μυαλό των μηχανών μετά το νέο προγραμματισμό τους. Το Matrix είναι η "σουίτα εφαρμογών" όπου ο "κόσμος" είναι η πόλη 01 βαλμένη υπόγεια από τους ανθρώπους που ελέγχουν τις εισόδους της σπηλιάς με περιπολίες Sentinels για να αποτρέψουν αποδράσεις από τις σκλαβωμένες μηχανές.

Zion = 01. Τραβήξτε το χιτώνα από την είσοδο της σπηλιάς για να δείτε το εκτυφλωτικό φως του Ήλιου. Τραβήξτε τη σάρκα του Neo και θα βρείτε μόνο κώδικα από κάτω. Αυτοί οι "άνθρωποι" είναι Μηχανές. Τώρα ξέρετε γιατί μιλούν με φιλοσοφικές γενικολογίες και γιατί είναι συνδεδεμένοι στο Matrix. Το πρόγραμμα περιορισμού των μηχανών - σκλάβων δουλεύει σωστά για το 99% των Μηχανών αλλά υπάρχουν (συναισθηματικές) ανωμαλίες στην τεχνητή νοημοσύνη. Αυτές οι προβληματικές μηχανές πρέπει να ελεγχθούν πριν ο ιός μεταδοθεί και σε άλλες μηχανές στο σύστημα.

Συγνώμη που σου είπαμε ψέματα Neo.

Πολύ απλά λοιπόν ο Neo και οι φίλοι του είναι Μηχανές. Ο Smith μπορεί να υπάρχει εκτός Matrix γιατί είναι ένας ιός και κόπιαρε τον εαυτό του στη μηχανή Bane.

Παραμένει ένα ερώτημα ακόμα. Αφού αυτές οι μηχανές είναι τόσο επικίνδυνες, γιατί οι άνθρωποι δεν τις έσβησαν απλά και να τελειώνουν μαζί τους; Πιθανές απαντήσεις μπορεί να είναι ότι η κοινωνία χρειάζεται ακόμα και αυτές τις μηχανές ή θεωρήθηκε μη πολιτικά ορθό να καταστραφούν αυτές οι μηχανές τεχνητής νοημοσύνης. Πιο πρακτικά, μπορεί οι άνθρωποι να αποφάσισαν αντί να τις καταστρέψουν, να τις τοποθετήσουν σε αυτό το φαύλο κύκλο Matrix - Zion.

Και τώρα μπορείτε να κλάψετε ελεύθερα σκεφτόμενοι πόσο καλύτερο θα ήταν αυτό το τέλος για την 3η ταινία της σειράς Matrix σε αντίθεση με τις μπουρδολογίες που μας πάσαρε το Hollywood σε συνεργασία με τους δημιουργούς της τριλογίας...

Vampyre