Είστε εδώ: Αρχική > Τεύχη > 05 > Τα Νέα Του Χωριού

Τα Νέα Του Χωριού 05

Νέα μέθοδος επίθεσης μέσω εικόνων JPG

(αναδημοσίευση από το Flash.GR)

H Inter Engineering προειδοποιεί για νέα ευαισθησία ασφάλειας που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στον αποκωδικοποιητή JPEG της Microsoft. Η ευαισθησία έχει ήδη εκμεταλλευθεί από hackers για την δημιουργία νέου είδους επίθεσης. Είναι πλέον εφικτή η δημιουργία εικόνων JPEG τα οποία, όταν ανοίγονται, προκαλούν την εκτέλεση απροσδιόριστων προγραμμάτων μέσω Internet.

Αυτό σημαίνει ότι ένας hacker μπορεί να αποκτήσει πλήρη έλεγχο του υπολογιστή του θύματος, συμπεριλαμβανόμενη την δυνατότητα εγκατάστασης προγραμμάτων και την προβολή, μεταβολή ή διαγραφή δεδομένων.

Η περιγραφή της Microsoft σχετικά με την επίθεση, καθώς επίσης patches για την προστασία είναι διαθέσιμα στη διεύθυνση: http://www.microsoft.com/security/bulletins/200409_jpeg.mspx

Ο κ. Josmaarten Swinkels της Inter Engineering σχολιάζει: ''Το σημαντικό στοιχείο αυτού του περιστατικού δεν είναι ότι ανακαλύφθηκε ακόμα μία ευαισθησία σε λογισμικό της Microsoft. Είναι το γεγονός ότι ένα είδος αρχείων που μέχρι τώρα θεωρήθηκε αδύνατον να εκμεταλλευτεί για κακόβουλες δραστηριότητες, τώρα έχει αποδειχθεί απειλή. Οι χρήστες υπολογιστών από τώρα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική και στην περίπτωση που ανοίγουν μία απλή φωτογραφία! Το περιστατικό επίσης επηρεάζει σοβαρά τους μηχανισμούς προστασίας. Το λογισμικό Anti Virus από τώρα θα πρέπει να ελέγχει επίσης διάφορες μορφές γραφικών αρχείων όπως JPG. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: Πρώτων θα πρέπει να ελεγχθούν πολλαπλάσιες ποσότητες αρχείων καταλήγοντας το AntiVirus πολύ πιο βαρύ καθυστερώντας την λειτουργία του υπολογιστή και δεύτερων η πιθανότητα είναι πολύ μεγάλη ότι το λογισμικό Anti Virus θα παρουσιάζει λανθασμένες αναφορές γραφικών αρχείων ως μολυσμένα. Φοβούμαστε ότι για άλλη μία φορά αντιμετωπίζουμε μία νέα εποχή με νέες προκλήσεις''.

H Inter Engineering συνιστά τους χρήστες έντονα την εφαρμογή όλων των security patches της Microsoft και την χρήση λογισμικού Anti Virus και Firewall που ενημερώνονται πολύ συχνά. Στους χρήστες συνιστάται επίσης να παραμένουν ενήμερη σχετικά με τις εξελίξεις στον χώρο της ασφάλειας.

Πηγή: Flash.GR
Καταγραφή είδησης: 29/09/2004

 

Με ρυθμό χελώνας το Ελληνικό Ίντερνετ

(αναδημοσίευση από το BBC Greek)

Στάσιμο παραμένει το ίντερνετ στην Ελλάδα, όπως καταγράφεται σε έρευνα της GfK Market Analysis, η οποία υπογραμμίζει ότι για πάνω από ενάμιση χρόνο το ποσοστό των χρηστών του διαδικτύου παραμένει σταθερό, κολλημένο στο επίπεδο του 30%, όταν οι αναπτυγμένες τεχνολογικά ευρωπαϊκές χώρες έχουν σχεδόν τα δύο τρίτα των κατοίκων τους δικτυωμένα στο ίντερνετ.

Την ώρα που ο αναπτυγμένος κόσμος τρέχει «με χίλια» στις «λεωφόρους της πληροφορικής», σημειώνει η «Καθημερινή», η Ελλάδα έχει κολλήσει σε έναν μεσαίωνα ψηφιακής στασιμότητας. Ακόμα πιο άσχημη είναι η κατάσταση στο «γρήγορο Ίντερνετ», στις συνδέσεις DSL.

Η μία στις πέντε ευρωπαϊκές οικογένειες αναμένεται να διαθέτει ευρυζωνική σύνδεση μέχρι το τέλος του χρόνου (απολαμβάνοντας μια άλλη ποιότητα υπηρεσιών), ενώ η Eλλάδα παλεύει για να «πιάσει μερικές δεκάδες χιλιάδες συνδέσεις».

Ο χρόνος αναμονής για σύνδεση DSL ξεπερνά τους δύο μήνες, οι τιμές είναι πολλαπλάσιες των ευρωπαϊκών, η ποιότητα ασταθής και το υπό διάθεσιν περιεχόμενο ελληνικού ενδιαφέροντος ανεπαρκέστατο.

Είναι τόση η υποβάθμιση της ψηφιακής υποδομής, που -σύμφωνα με καταγγελίες- οι πανάκριβες συνδέσεις DSL παθαίνουν «λόξιγκα» και κόβονται για μερικές ώρες, ενώ η αναγραφόμενη ταχύτητα είναι μόνο ενδεικτική, αφού στην πράξη επιτυγχάνονται πολύ χαμηλότερες ταχύτητες.

Όλος ο κόσμος που ασχολείται με το ίντερνετ πνέει τα μένεα κατά του ΟΤΕ, ο οποίος με την ανεπαρκέστατη υποδομή του, τα ακριβά του τιμολόγια και την προσπάθεια να «σπρώξει» παλαιότερες τεχνολογίες, παίζει ρόλο χειρόφρενου στην ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Πηγή: BBC Greek
Καταγραφή είδησης: 26/09/2004

 

Ριπές αόρατων ακτίνων

(αναδημοσίευση από το IN.gr)

Την ανάπτυξη όπλου μικροκυμάτων ξεκινά η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ. Από την επόμενη δεκαετία τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη ίσως εξοπλιστούν με ένα νέο μη θανατηφόρο όπλο που απωθεί τις εχθρικές δυνάμεις και εξουδετερώνει οχήματα εν κινήσει. Η ενεργοβόρος συσκευή θα τροφοδοτείται από μια υπεραγώγιμη γεννήτρια που αναπτύχθηκε έπειτα από 25 χρόνια ερευνών.

Μέχρι σήμερα το μεγάλο βάρος των γεννητριών εμπόδιζε την ανάπτυξη όπλων μικροκυμάτων, τα οποία θερμαίνουν τα μόρια του νερού και δημιουργούν στους εχθρούς την αίσθηση ότι το δέρμα τους καίγεται. Ο παλμός ενέργειας μπορεί επίσης να καταστρέφει τους ημιαγωγούς στα ηλεκτρονικά συστήματα οχημάτων ώστε να τα ακινητοποιεί.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική αεροπορία, τα σχέδια της γεννήτριας ολοκληρώθηκαν στην Αεροπορική Βάση Wright-Patterson στο Οχάιο και σύντομα θα επιλεγεί ο εργολάβος που θα αναλάβει να την έχει κατασκευάσει έως το 2009, με συμβόλαιο 22 εκατ. δολαρίων.

Η γεννήτρια περιλαμβάνει πηνία επιστρωμένα με υπεραγώγιμα υλικά, τα οποία αυξάνουν την ένταση του ρεύματος και μειώνουν το βάρος της μηχανής ώστε να είναι δυνατή η μεταφορά της από αεροπλάνα.

Το όπλο, που θα ζυγίζει περίπου πέντε τόνους χωρίς τα καύσιμα, θα εγκατασταθεί σε μεγάλα αεροσκάφη όπως το μεταγωγικό C-130.

Σύμφωνα πάντως με τον Ιβάν Όλριχ της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων, το τεράστιο βάρος των απαιτούμενων καυσίμων ίσως αποτελέσει εμπόδιο στη χρήση του όπλου.

«Αν πρόκειται να χρησιμοποιείται διαρκώς, το βάρος των καυσίμων θα είναι σημαντικός παράγοντας» σχολίασε ο Όλριχ. «Για να λειτουργήσει κάτι τέτοιο θα χρειάζονται αρκετοί τόνοι καυσίμου κάθε ώρα».

Πηγή: Associated Press
Καταγραφή είδησης: 05/10/2004

 

Από τη RIAA με αγάπη

(αναδημοσίευση από το PCmaster.gr)

Η μουσική βιομηχανία προσπαθεί τώρα να βάλει τέλος στη βιομηχανία παραγωγής συσκευών εγγραφής. Πριν από 15 χρόνια μία δικαστική απόφαση, που ονομάστηκε Betamax, μας επέτρεψε να αγοράσουμε και να χρησιμοποιούμε τη συσκευή που λεγόταν βίντεο. Οι δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις ήταν η Sony και η Universal, με την πρώτη να κερδίζει τη δίκη, καθώς το δικαστήριο αποφάσισε ότι, αφού η τεχνολογία των βίντεο είναι νόμιμη, εξίσου νόμιμη είναι και η κατοχή τους, ανεξάρτητα αν κάποια τα χρησιμοποιούν για αντιγραφή ταινιών. Φυσικά, η κινηματογραφική βιομηχανία στάθηκε τυχερή σε αυτήν την περίπτωση, επειδή το εγχώριο βίντεο έγινε σύντομα η μεγαλύτερη πηγή εσόδων για το Hollywood. Η χρήση μάλιστα αυτής της απόφασης σηματοδότησε την τρομερή ανάπτυξη και στην τεχνολογία των υπολογιστών την τελευταία δεκαετία. Η απόφαση Betamax προστατεύει το χρήση και του επιτρέπει να έχει στην κατοχή του συσκευές όπως VCR, κασετόφωνο, CD-R, DVD-R, iPod ή TiVo.

Τώρα όμως η μουσική και κινηματογραφική βιομηχανία προσπαθούν να ασκήσουν πιέσεις στην αμερικανική γερουσία ώστε να εισαγάγει νέα νομοθετική ρύθμιση που θα προσβάλλει την ισχύουσα διάταξη. Μία τέτοια τροπολογία θα οδηγήσει σε περιπέτειες όλες τις εταιρείες που ασχολούνται με τη δημιουργία τέτοιων συσκευών, ενώ η RIAA θα αποκτήσει την δυνατότητα να ασκεί βέτο σε οποιαδήποτε τεχνολογία είναι αντίθετη με τα συμφέροντά της και είναι σίγουρο ότι θα το πράξει, όπως προσπάθησε να κάνει με τα VCR τη δεκαετία του '80. Η μουσική και κινηματογραφική βιομηχανία θέλουν να οδηγήσουν τη διανομή και διακίνηση του υλικού τους μόνο μέσα από τα δικά τους ελεγχόμενα κανάλια, κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα ωφελήσει τον τελικό χρήστη.

Πηγή: PC Master
Καταγραφή είδησης: 01/10/2004