Είστε εδώ: Αρχική > Τεύχη > 05 > Παραγγέλνοντας δωρεάν λογισμικό από... τη Microsoft

Παραγγέλνοντας δωρεάν λογισμικό από... τη Microsoft

- Από τον Thunder

Μετά την άφιξη των Windows XP, ήρθαν μυριάδες επιθέσεις, ιοί, σκουλήκια και προβλήματα στην επιφάνεια. Για να καλυφθούν και να αποτραπούν, δημιουργήθηκαν δεκάδες patch και updates από την κατασκευάστρια εταιρεία "Microsoft".

Για να στήσει κάποιος σωστά Windows XP, με Outlook express, Windows ή MSN messenger, Media Player, Moviemaker και λοιπές υπηρεσίες, μέχρι πρόσφατα χρειαζόταν περίπου 105 αρχεία ανανέωσης και αναβάθμισης, συμπεριλαμβανομένου του Service Pack 1 (μιας μεγάλης συλλογής από updates). Όμως τον Αύγουστο που μας πέρασε βγήκε το Windows XP Service Pack 2, η νέα συλλογή της Microsoft για τα Windows XP όπου περικλείει μεγάλο όγκο αναβαθμίσεων.

Το SP2 περιλαμβάνει υπηρεσίες προστασίας του υπολογιστή σας από επιθέσεις μέσω Διαδικτύου, από ιούς και από ενοχλητικά popups. Έχουν αλλάξει και άλλα στοιχεία, λίστα των οποίων θα βρείτε στη σελίδα της εταιρείας. Η Αγγλική έκδοση βγήκε επισήμως στις 20 Αυγούστου ενώ η Ελληνική στις 28 Σεπτεμβρίου.

Η Microsoft για να μοιράσει αυτή τη νέα συλλογή από patches έχει δημιουργήσει τρεις τρόπους μεταφοράς. Ο πρώτος και πιο εύκολος είναι οι χρήστες να ενεργοποιήσουν την υπηρεσία Windows Update (που πλέον βρίσκεται στην έκδοση 5), η οποία θα κατεβάσει και θα στήσει στον υπολογιστή τους σιγά - σιγά μόνο όσα αρχεία χρειάζονται. Ο δεύτερος τρόπος είναι οι χρήστες να κατεβάσουν ολόκληρο το SP2 σε ένα αρχείο (περίπου 266 MB) και μετά να το στήσουν σε όσους υπολογιστές θέλουν.

Ο τρίτος τρόπος είναι να παραγγείλουν το CD με το Service Pack 2 κατευθείαν από τη Microsoft, χωρίς κανένα κόστος αγοράς ή μεταφοράς. Το CD προορίζεται για όσους δεν μπορούν να το κατεβάσουν λόγω αργής σύνδεσης ή έλλειψης σύνδεσης με το Internet. Μάλιστα η Microsoft ξόδεψε περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια για να διαφημίσει και να μοιράσει το αρχείο σε όλους τους χρήστες της ώστε να δείξει πόσο σημαντικό είναι, όπως και πόσα κάνει για να τους βοηθήσει.

Για να γίνει η παραγγελία απαιτούνται κάποια βασικά στοιχεία όπως όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνο και e-mail. Μετά η σελίδα ενημερώνει τον χρήστη αν όλα πήγαν καλά και σε πόσες μέρες θα έρθει στο σπίτι του.

Εμείς παραγγείλαμε την Αγγλική έκδοση του SP2 και μας είπε ότι θα έρθει σε 28 ημέρες, αλλά τελικά έφτασε μόλις σε 25. Ήρθε σε μία σκληρή χάρτινη συσκευασία που περιείχε ένα CD, συσκευασμένο στη Γερμανία και απεσταλμένο από την Ολλανδία. Πάνω στο εξώφυλλο ήταν κολλημένο ένα κόκκινο αυτοκόλλητο με τον αριθμό του συγκεκριμένου κομματιού ενώ πίσω υπήρχε και ο κωδικός προϊόντος. Δεν χρειάστηκε να υπογράψουμε για να το παραλάβουμε ενώ ήδη έχουμε παραγγείλει και το αντίστοιχο Ελληνικό χωρίς καμία δυσκολία.

Το Αγγλικό CD κατά την εισαγωγή του εμφανίζει ένα εύχρηστο menu το οποίο μας προτρέπει να κάνουμε install το SP2 και με εύκολα βήματα να ανανεώσουμε το σύστημά μας. Σαν δισκάκι έχει 475 megabytes δεδομένων και ανάμεσά τους βρίσκονται τα απαραίτητα patches για το Dot Net support όπως και το third party προϊόν με τίτλο Citrix.

Η Microsoft σε συνεργασία με τους προμηθευτές υπολογιστών προσπαθεί να στήσει το Service Pack 2 σε όλους τους καινούργιους υπολογιστές πριν αγοραστούν, ώστε να είναι έτοιμοι και ασφαλείς προς χρήση χωρίς χρονοβόρα downloads. Επίσης ενδιαφέρον είναι ότι στο χάρτινο κάλυμμα γράφει "Αφού το εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας, μοιραστείτε το με κάποιον φίλο!".

Να σημειώσουμε επίσης πως η Microsoft έχει προβεί και στο παρελθόν σε παρόμοιο εγχείρημα όταν μοίραζε κατόπιν παραγγελίας το "Windows Security Update CD" με χρήσιμα patches και βοηθητικούς οδηγούς για τους χρήστες των Windows. Τώρα πια αυτό παρέχεται on-line μέσα απ' τη σελίδα της.

Στον αντίποδα αυτών, κάποιοι βρίσκουν ριψοκίνδυνο να μοιράζεται μέσω ταχυδρομείου σε CD το εν λόγω αρχείο επειδή οι ανεξοικείωτοι χρήστες του Διαδικτύου μπορεί να πέσουν θύματα απατεώνων που λένε πως θα τους στείλουν το Service Pack 2 αλλά τελικά στέλνουν κάποιο δικό τους πρόγραμμα όπως dialer ή trojan. Συγκεκριμένα ο Richard Starnes, πρόεδρος του ISSA UK security industry group, έθεσε το ερώτημα: "Αυτή [η μέθοδος] ανοίγει αμέτρητες πιθανότητες για κλοπή ταυτότητας και επιθέσεις απατεώνων. Πώς θα σιγουρέψει η Microsoft ότι δε θα κυκλοφορήσουν εκδόσεις του SP2 με trojans μέσα τους;".

Η Microsoft έχει οργανώσει να μοιραστεί το αρχείο της και σε CD περιοδικών ενώ όσοι από εσάς έχετε αφήσει το Windows Update ανοιχτό πιθανότατα το έχετε ήδη αποκτήσει χωρίς να το ξέρετε. Ας ελπίσουμε ότι θα βοηθήσει όσους χρησιμοποιούν Windows XP και θα μειώσει τη μεγάλη ποικιλία προβλημάτων τους. Ο καιρός θα δείξει.